Начало / Uncategorized / «Къде си, Адам?“ – първи по рода си документален филм за монасите от Атон. Премиера в България!

«Къде си, Адам?“ – първи по рода си документален филм за монасите от Атон. Премиера в България!

На 23 декември от 19 часа в столичното кино „Люмиер“ се състоя премиера за България на филма на режисьора Александър Запорошченко и автора и продуцент протодякон Александър Плиска, и двамата от Украйна. 

Лентата вече имаше своята предпремиера за България. Прожекцията беше в столичното кино „Одеон“ на 13 ноември т. год.

Появата на този вълнуващ филм за ежедневието на монашеската общност в светогорския манастир Дохиар в България е заслуга на младото семейство Евгения и Даниел Нуневи. Преводът на български език и субтитрите са дело на Даниел Нунев (Balkanic Information Group).

За предпремиерата сем. Нуневи поканиха свои близки и познати, на които разчитат за разпространението и популяризирането на филма у нас. Авторите са категорични, че на този етап ще показват своята творба само в киносалони. Практиката показва, че подходът им е правилен, защото в родната им Украйна, в Русия, в Литва, Естония, Нидерланди и Гърция филмът се радва на завиден интерес от страна на публиката, която пълни салоните.

Специално за тази пилотна българска прожекция от Украйна пристигна и протодякон Александър Плиска. Преди прожекцията на лентата той посети Църногорската света обител на светите безсребърници Козма и Дамян край село Гигинци, където с игумена на манастира архимандрит Никанор отслужиха св. Литургия и трисагио за приснопаметния игумен на манастира Дохиар Старец Григорий.

Връзката на Църногорския манастир с Дохиар се основава на пребиването в атонския манастир на бившия игумен на манастира архимандрит Евгений, който налагаше духът на Дохиар сред своето братство.

Сред ревностните почитатели на филма у нас е и протойерей Серафим Петров, председател на храм „Св. Мина“ в столичния квартал „Модерно предградие“, който също беше на предпремиерата. Църногорската света обител и храм „Св. Мина“ са и съорганизатори в представянето на филма у нас.

Премиерата потвърди топлото отношение на публиката към филма. Не бяха рядкост сред зрителите онези, с насълзени от вълнение очи.

Преди прожекцията игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор предаде пастирски оздрав от името на Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Протодякон Александър с помощтта на превода на архимандрит Никанор разказа за творческите търсения на скромния им филмов екип и подчерта, че в лентата няма нито една режисирана сцена. По своеобразен начин и със стилни художествени похвати филмът успява да потопи зрителя в уединения монашески живот на дохиарското братство и да го откъсне от светските му приоритети в условията на 21-вия век. Централната фигура във филма е на вече покойния игумен на манастира герундата Григорий, чийто дългогодишен жизнен и духовен опит го е обдарил с умението дълбоко да познава човешката душа и нейния стремеж да се върне към състоянието, присъщо на човешката природа на Адам преди грехопадението. В самото начало на филма Геронда Григорий казва, че няма по-голяма радост за човека от това да бъде пренебрегван и така приковава вниманието на зрителя към филма както по време на самата прожекция, така и дълго след нея.

Сред гостите на премиерата за България на филма „Къде си, Адам?“ бяха представителят на Патриарха на Москва и цяла Русия при Българския патриарх архимандрит Васиан (Змеев) и неговият секретар протойерей Евгений Павелчук, както и Н. Пр. доц. д-р Желко Йович, извънреден и пълномощен посланик на Република Сърбия в България.

Автор на текста: монахиня Павла

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...