Начало / Uncategorized / «Къде си, Адам?“ – първи по рода си документален филм за монасите от Атон. Премиера в България!

«Къде си, Адам?“ – първи по рода си документален филм за монасите от Атон. Премиера в България!

На 23 декември от 19 часа в столичното кино „Люмиер“ се състоя премиера за България на филма на режисьора Александър Запорошченко и автора и продуцент протодякон Александър Плиска, и двамата от Украйна. 

Лентата вече имаше своята предпремиера за България. Прожекцията беше в столичното кино „Одеон“ на 13 ноември т. год.

Появата на този вълнуващ филм за ежедневието на монашеската общност в светогорския манастир Дохиар в България е заслуга на младото семейство Евгения и Даниел Нуневи. Преводът на български език и субтитрите са дело на Даниел Нунев (Balkanic Information Group).

За предпремиерата сем. Нуневи поканиха свои близки и познати, на които разчитат за разпространението и популяризирането на филма у нас. Авторите са категорични, че на този етап ще показват своята творба само в киносалони. Практиката показва, че подходът им е правилен, защото в родната им Украйна, в Русия, в Литва, Естония, Нидерланди и Гърция филмът се радва на завиден интерес от страна на публиката, която пълни салоните.

Специално за тази пилотна българска прожекция от Украйна пристигна и протодякон Александър Плиска. Преди прожекцията на лентата той посети Църногорската света обител на светите безсребърници Козма и Дамян край село Гигинци, където с игумена на манастира архимандрит Никанор отслужиха св. Литургия и трисагио за приснопаметния игумен на манастира Дохиар Старец Григорий.

Връзката на Църногорския манастир с Дохиар се основава на пребиването в атонския манастир на бившия игумен на манастира архимандрит Евгений, който налагаше духът на Дохиар сред своето братство.

Сред ревностните почитатели на филма у нас е и протойерей Серафим Петров, председател на храм „Св. Мина“ в столичния квартал „Модерно предградие“, който също беше на предпремиерата. Църногорската света обител и храм „Св. Мина“ са и съорганизатори в представянето на филма у нас.

Премиерата потвърди топлото отношение на публиката към филма. Не бяха рядкост сред зрителите онези, с насълзени от вълнение очи.

Преди прожекцията игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор предаде пастирски оздрав от името на Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Протодякон Александър с помощтта на превода на архимандрит Никанор разказа за творческите търсения на скромния им филмов екип и подчерта, че в лентата няма нито една режисирана сцена. По своеобразен начин и със стилни художествени похвати филмът успява да потопи зрителя в уединения монашески живот на дохиарското братство и да го откъсне от светските му приоритети в условията на 21-вия век. Централната фигура във филма е на вече покойния игумен на манастира герундата Григорий, чийто дългогодишен жизнен и духовен опит го е обдарил с умението дълбоко да познава човешката душа и нейния стремеж да се върне към състоянието, присъщо на човешката природа на Адам преди грехопадението. В самото начало на филма Геронда Григорий казва, че няма по-голяма радост за човека от това да бъде пренебрегван и така приковава вниманието на зрителя към филма както по време на самата прожекция, така и дълго след нея.

Сред гостите на премиерата за България на филма „Къде си, Адам?“ бяха представителят на Патриарха на Москва и цяла Русия при Българския патриарх архимандрит Васиан (Змеев) и неговият секретар протойерей Евгений Павелчук, както и Н. Пр. доц. д-р Желко Йович, извънреден и пълномощен посланик на Република Сърбия в България.

Автор на текста: монахиня Павла

 

За Ангел Карадаков

Виж още

България с нови храмове зад граница

През последните години България и българите, живеещи в чужбина, се сдобиха с нови храмове, пише ...