Начало / Uncategorized / Второ десетилетие в София се строи храм на името на свети Стефан

Второ десетилетие в София се строи храм на името на свети Стефан

На Стефановден екипът на Нова телевизия посети единствената построена част от единствения столичен храм, който ще носи името на свети Стефан.

Той се строи вече второ десетилетие, а пари за довършването му все няма. Затова и хората се събират с молитвата си на доста тясно място.

Храм, изпълнен с вярващи и който често не може да събере всички.

Сред тях и именичката Стоянка. „Пълно е винаги с хора, но няма къде да влезеш. В квартала няма никаква църква. Може ли вътре да има толкова народ и да няма къде да застанеш”, коментира тя.

Сега вярващите се събират в бъдещата камбанария на храма и негов вход. „Това помещение събира 30-ина човека, не повече”, каза Нейко Колев. Затова и често вярващите се изчакват пред вратата и се редуват по време на литургия. „Какво да се прави. Няма как да подминем вярата, никога. Човек вярва ли в Господ – изчаква”, добавя Колев.

Храмът на името на св. Стефан се стори вече второ десетилетие.

Той трябва да обслужи столичния квартал „Стрелбище”. „Построиха се храмове в пусти места, където ходят само на големи празници и като туристическа атракция, за да свидетелстваме колко сме православни, колко сме християни, а тук – където живеят около 200 000, няма храм толкова години”, посочи свещеникът Йоан Куков от храм „Св. пмчк Стефан”.

Основните на бъдещия храм са готови. Липсват обаче средства за градежа.

„Около 8 млн. лева трябват за построяването на храма, без обзавеждането му”, уточни свещеникът.

Св. Стефан е първият архидякон. Затова хората и днес му се молиха, за да им помогне да имат свой храм. 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...