Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит възглави празничната литургия за Рождество Христово в катедралата „Св. Александър Невски“

Патриарх Неофит възглави празничната литургия за Рождество Христово в катедралата „Св. Александър Невски“

По повод празника Рождество Христово в Патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски” бе отслужена тържествена св. Литургия от предстоятеля на БПЦ-БП Негово Светейшество патриарх Неофит, съобщава официалният сайт на Св. Синод.

В съслужение с него бяха Техни Преосвещенства Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Васиан, предтавител на Руския патриарх у нас, архим. Евтимий, стар. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев, протодякон Александър Нешев, протодякон Иван Петков, протодякон Деян Коруновски и дякон Слави Спасов.

След прочитането на полагащото се евангелско четиво за днешния празник, Белоградчишкият епископ Поликарп прочете Патриаршеското и Синодално рождественско послание, в което се казва: „Светлината, изгряла в нашия свят с Неговото Рождество, свети и днес. Той е и остава с нас навеки (вж. Мат. 28:20), като и до днес продължава да ни напомня, че ние сме „солта на земята“ и „светлината на света“ (Мат. 5:13-14). Да бъдем достойни за Него и за високото си призвание! Да не се грижим само за собственото си благополучие, но да обърнем взор към човека до нас, към неговото страдание, и като съзрем в него Самия Христос, имайки всякога пред очи дивното Божие милосърдие към нас, да му подражаваме според силите си! Нека нашето милосърдие и жертвена, христоподражателна любов към ближния бъдат и истинско благовестие не само със слово, но и с дело. Тогава и божественият Младенец, чието Рождество честваме днес, ще посети сърцата и домовете ни, ще ни съгрее със Своята божествена любов и като ни възлюби докрай (вж. Йоан. 13:1), ще пребъде с нас навеки като в Свое възжелано „жилище“ (Йоан. 14:23).“. Цялото послание може да прочетете тук.

В края на богослужението Светейшият ни патриарх поздрави и благослови всички събрали се в храма. Богослужението бе предавано директно и по БНТ1.

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...