Начало / Uncategorized / Мирела Кючукова: На празника Рождество Христово призивът за милосърдие звучи най-силно

Мирела Кючукова: На празника Рождество Христово призивът за милосърдие звучи най-силно

В навечерието на Рождество Христово ви срещаме с Мирела Кючукова. От години тя се занимава с работата и организацията на Православния информационен център при Неврокопска митрополия в гр. Благоевград. 

През последните няколко години Центърът организира различни инициативи и дейности в подпомагането на подрастващите, в тяхната катехизация и възпитание. В Благоевград функционира и кухня за социално слаби хора. Говорим с Мирела Кючукова за вярата, празниците и хората. 

– Рождественските дни наближиха, а с тях и вече се усеща празничната подготовка за един от най-големите православни празници. Как енорията на храм „Св. Николай Мирликийски” в кв. Грамада, Благоевград, ще се подготви за празника? Знаем, че от години вече съществува социална кухня към храма.

– Както всяка православна енория в нашата родина, така и тази на храм „Св. Николай“ в Благоевград очаква Рождането по плът на Господ Иисус Христос с надежда и радост. Не са леки годините, в които живеем и няма семейство, което да не е засегнато по някакъв начин от пандемията.

Всеки от нас разбира, че в точно такива времена се изпитва силата на човешкия дух, вярата и надеждата в Божия промисъл за всеки човек.

Изправени сме пред нуждата да преодолеем страховете си, да се „върнем в себе си“, да изчистим божия образ и да дадем плодове, както на покаяние, така и на добри дела. Дните около раждането на Нашия Спасител са благодатна почва за усърдие в постта, молитвата и в делата на милосърдие.

Храмът и доброволческата кухня към него са мястото, където можем да се потрудим за душата си.

Освен духовната подготовка, която е най-важна, енориашите на храма вече украсиха Божия дом и подпомагат подготовката на хранителни пакети за бедните. Предстои да организират и рождественската и новогодишна трапеза с която да зарадват хората. Разбира се заедно с всички доброволци към кухнята ще отбележим и петата година от нейното създаване.

– По празниците винаги се сещаме да правим милостиня и се насърчаваме едни други да бъдем милосърдни. Как, според Вас, бихме могли да продължим тази тенденция и в другите дни от годината и да не се превръщаме само по време на празници милостиви и щедри?

– Празниците в християнската традиция имат дълбоко възпитателно въздействие върху православните хора. Те са един вид „урок“, който Църквата ни преподава, той предава нравствени послания и култивира в нас християнски добродетели.

Призивът за милосърдие откриваме в много християнски празници и причината за тях: в делата на светите богоотци Йоаким и Анна, в живота на св. Богородица, свети Николай Чудотворец, на обичаните от нашия народ светии, като преподобната Петка.

На Рождество Христово сякаш посланието за милосърдие звучи най-силно.

Може би е отзвук от великото милосърдие, което Бог прояви към човеците, като благоволи да се въплъти и с това ни призовава и ние да бъдем такива към нашите ближни.

– От години Вие обгрижвате Православния информационен център към Неврокопска митрополия в Благоевград. Разкажете ни какви са новите дейности при Центъра, както и какво може да се очаква от следващата година.

– В последната година нашите усилия са насочени главно за работата с деца. Те са участници в световната криза, отразяваща се не само на физическото ни здраве, но и на духовното.

Децата попиват нашата тревожност, притеснение и сега повече от всякога имат нужда от подкрепа, разбиране и успокоение.

Насочихме нашето внимание към дейности, които да показват на децата, че и други преди нас са имали изпитания, но със силна вяра и търпение всичко се преодолява. През изминалата година с възпитаниците на Центъра успяхме да издадем книга за деца с разкази, вдъхновени от подвига на българските светии: „Хвърчилото, светците и орлите“. През дългите дни на социална изолация децата от курса по иконопис към центъра с ръководител г-жа Даниела Донева работеха старателно по рисунките на книгата, за да стане толкова хубава и да е достатъчно цветно посланието ни до всички български деца. Продължаваме в тази посока и се надяваме през следващата година да излезе от печат и втората й част.

Същевременно дейностите, които и в предходни години се провеждат в Православния информационен център на Неврокопска епархия с благословението на Неврокопския митрополит Серафим, продължават и въпреки трудностите, Бог ни укрепява да продължаваме.

– Как се отрази пандемията на дейностите на Центъра?

– Както на всякъде, така и при нас пандемията се отрази неблагоприятно в много аспекти на нашата дейност. Най-тежко пострада нашето общуване с възрастните и децата в местата, където се чувстваме близо до Бога.

Затруднени бяха беседите водени от свещеници, пътуванията в страната и чужбина, събитията и конференциите, които дълги години екипа на центъра организира.

Но особено сега – в дните преди Рождество, трябва да бъдем благодарни за това, което имаме, а не да тъгуваме по това, което нямаме. Радвам се, че много от нашите братя и сестри, както и доброволци успяха да преминат през боледуването от вируса и да съберат сили да продължат делото си на добротворство. Да се молим един за друг на всемилостивия Бог, да запази тях и семействата им и да продължим да засвидетелстваме вярата си в дела.

– Празникът Рождество Христово е винаги свързан и с края на годината. Как християнинът трябва да прави равносметката си за изминалата година. Какво трябва да вижда, какво трябва да отбелязва и на какво да не обръща внимание?

– Струва ми се, че трябва да правим равносметка не в края на календарната година, а всеки ден. Днес повече от всякога виждаме, чувстваме, че трябва да благодарим за всеки ден и час, даден ни за живот на тази земя.

Нищо не е скрито от божието лице и нашите дела са видни за Него, за това сме длъжни първо да направим равносметка за нашето отношение към Твореца, след това към нашите ближни.

Често забравяме, че Бог ни е заповядал да обичаме нашия ближен, а не нашата работа. Не трябва да изместваме фокуса на равносметката към това, което сме свършили или не, а към това кой успяхме да обикнем и кои божии заповеди спазихме.

– Какво си пожелавате за Рождество Христово?

– Моля се, Бог да не ни изоставя, да ни укрепява в трудностите, да ни води по Неговите пътища, защото ние самите сме слепци, които не виждат света в неговата истина, а оставят въображението да ги води.

Надявам се на божието милосърдие за мен, семейството, приятелите ми и за всички тези хора, с които всеки един ден ме среща.

Жадувам да виждам рождественската радост в очите на хората, а не отчаяние, болка, тъга и ненавист. Мечтая в моето Отечество, на светци, родолюбци и чистосърдечни боголюбиви хора да се върне любовта, радостта, трудолюбието, милосърдието и всяко добро.

– Какво пожелавате на читателите на „Добротолюбие” за Рождество Христово?

– На Вас – прекрасни млади хора, пожелавам от сърце, да не спирате да се трудите на божията нива, да сеете и жънете, да прибирате и да раздавате. Търсете доброто и за слава Божия го популяризирайте и умножавайте!

Намирайте съмишленици в доброто, защото то има едно характерно свойство: колкото повече давате, толкова по-голямо става!

Бъдете здрави и имайте дръзновение в делата си! Нека светлината на Витлеемската звезда озарява пътя ви към Христовите ясли!

С Мирела Кючукова разговаря Ангел Карадаков. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Св. Руперт, епископ на Залцбург

На 27 март Православната църква чества празника на св. Руперт, епископ на Залцбург.  Житието на светеца ...