Начало / Uncategorized / Излезе декемврийският брой на списание „Светодавец“

Излезе декемврийският брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, 

Приятели, празнувайки отново Христовото Рождение нека помним и знаем, че на този ден Девицата ражда Предвечния, и земята принася пещера на Непристъпния; ангелите с овчарите славословят и мъдреци със звезда пътуват, защото се роди за нас Младенецът – Предвечен Бог! Днес от Дева се ражда Творецът на всичко. Едем принася пещера, звезда показва Христа, Слънцето изгряло в тъмнината. Дарове влъхвите принасят, просветлени от вяра, и пастирите съзрели чудото, в един глас възпяват: „Слава във висините Богу!“. Това пеят ангелите днес, това пее и Църквата. Небе и земя заедно славят Христовото Рождество. Днес е събор, тържество е! Радост и щастие се носят във въздуха, защото ни се даде „отроче младо – предвечен Бог!“. Да дойде всеки, който слави Бога, да пристъпят всички колена човешки, всеки род, всяко семейство и да въздаде похвала и слава на родилото се Слово.

И ние отново заставаме пред Богомладенеца и с натежали от греха сърца се покланяме, величаем, просим и молим и най-вече благодарим. Защото днес от Девата се ражда Този, Който в ръката Си държи цялото творение; с пелени, като смъртен се повива Този, Който е неосезаем по природа; в ясли ляга Бог, Който в началото утвърди със слово небесата; с мляко от гърди се храни Този, Който в пустинята изля като дъжд манна за народа; мъдреците призовава Женихът на Църквата; даровете им приема Синът на Девата.

Уважаеми читатели на списание „Светодавец“, пожелаваме Ви радост, мир и любов! Да бъдем в Църквата, да бъдем с Христа во веки!

Приятно четене на последния брой на списанието за 2021 г.!

Ангел Карадаков

Съдържание на бр. 12 за 2021 г.

Църковни празници – стр. 6

Най-съкровеното желание –  Ангел Карадаков

Беседи  – стр. 11

На всекиго делата ще се открият – Вестител Черногорски

Можеш ли да ми дадеш 10 стотинки? – свещеник Георги Цахакис

Св. Отци – стр. 19

Поучения на св. Порфирий Кавсокаливит

Интервю – стр. 34

Християнският журналист е призван да казва истината – интервю с проф. д-р Кристоф Щюкелбергер

Систематическо богословие – стр. 43

Каноните като извор за тайнството Покаяние – Любомир Бакърджиев

Археология – стр. 52

Християнството и империята в Тракия – протодякон Александър Нешев

Новият брой може да прочетете тук или за по-удобно четене тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...