Начало / Uncategorized / Започва реставрация на свищовската църква „Св. св. Кирил и Методий“

Започва реставрация на свищовската църква „Св. св. Кирил и Методий“

Великотърновският митрополит Григорий даде благословението си за реставрация и консервация на свищовския православен храм „Св. св. Кирил и Методий“. Сградата е национален паметник на културата и е сериозно пострадала от земетресението във Вранча от преди 44 години, предава БНР.

С благоволението на Великотърновската света митрополия са осигурени 50 000 лева за подготовката на проект за възстановяване на храма, носещ името на светите братя Кирил и Методий в Свищов, съобщиха от Общината.

Църквата е построена през 70-е години на XIXвек и е осветена от първия български митрополит Иларион Макариополски.

Сградата е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата с национално значение и е в окаяно състояние след земетресението през 1977 година. Храмът и дворът са запустели и заключени. Покривът на сградата е полуразрушен и без купол, разказаха свищовли, живеещи около църквата. 

С парите, осигурени от Великотърновския митрополит, ще бъде направен проектът за възстановяване от специалисти и архитекти в областта на материалното културно наследство.

Това ще даде възможност на местната власт да кандидатства по проект за реконструкция и благоустрояване на храма, който остана единственият неремонтиран в община Свищов. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...