Начало / Uncategorized / Изложба в памет на Нюйоркския митрополит Андрей бе открита в Регионален исторически музей – Търговище

Изложба в памет на Нюйоркския митрополит Андрей бе открита в Регионален исторически музей – Търговище

На 13 декември от 17.00 часа в РИМ – Търговище бе открита изложба, посветена на 135-годишнината от рождението на митрополит Андрей, съобщиха от Регионалния исторически музей в града.

Изложбата е пореден знак на почит към архиерея, когото търговищенци свързват главно с дарението за храм „Св. Йоан Рилски”, направено в края на живота му, което става основание за две големи благодеяния за града – доизграждането на храма и оборудването на микрофилтрационната озонаторна станция. С пускането ѝ в експлоатация през 1979 г. се слага край на водния режим в Търговище.

В историята на Българската православна църква митрополит Андрей има своето място в обществено-църковната дейност на БПЦ преди 1944 г. в България и администрирането на епархията за Новия свят във времето 1938-1972 г.

В изложбата са експонирани материали от фонда на РИМ – Търговище, ЦДА на РБ – София, НА на БАН, Държавен архив – Търговище, разсекретени материали от Комисията по досиетата и др. източници. 

Посещението на изложбата се осъществява при спазване на всички актуални противоепидемични мерки.

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...