Начало / Uncategorized / В навечерието на Рождество Христово да помогнем за храма „Св. Пимен Зографски“ в София

В навечерието на Рождество Христово да помогнем за храма „Св. Пимен Зографски“ в София

В навечерието на Рождество Христово да помогнем за съграждането на храма „Св. Пимен Зографски“ в София – единственият до момента, посветен на светеца.

С Божията помощ, дарители, неуморен и смислен труд, стъпка по стъпка храмът се въздига и е готов грубият строеж. За цялостното му доизграждане са необходими средства за довършване на строителните работи и изографисването му. Първата копка бе положена на 6 юни 2019 г. Работата по изграждането му не е спирала и досега са вложени около 500 хиляди лв., но за цялостното му довършване са необходими още близо 1,5 млн. лв.

С помощта на дарители има шанс храмът да е готов до края на 2022 г. и жителите на три квартала в София – „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“, да имат свой духовен храм в близост до домовете си. 

Свети Пимен Зографски е един от деветте софийски светци, който е знаменит иконописец, храмостроител и книжовник. Считан е за народен будител и според много историци е поставил началото на българското Възраждане. От средата на 50-те години на миналия век десетки художници постепенно създават в район „Изгрев“ квартала на художниците, наричан още малкият софийски Монмартър. В района са живели именитите художници Константин Щъркелов и Дечко Узунов – в квартала се намира и галерията-музей, посветена на художника. В него са още къщата и ателието на Илия Петров, дома на Ненко Балкански и на живописеца Александър Стаменов.

Във времена на изпитания и в навечерието на големи християнски празници е добре да помогнем, защото е важно да ценим добродетелта на смирението и да оставим след себе си дела, с които да поддържаме духовността, която е крепител на народа в минало, настояще и бъдеще.

Всеки, който желае да подкрепи и помогне за градежа на православния храм „Свети Пимен Зографски“ може да го направи на банковата сметка на Църковното настоятелство.

Банковата сметка е: Църква „Св. Пимен Зографски“

IBAN: BG80SOMB91301064474201

BIG: SOMBBGGSF

ОБЩИНСКА БАНКА, КЛОН „КАТ“

Източник: stolica.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия ...