Начало / Uncategorized / Храмът „Св. Димитър Солунски“ в с. Бо̀денец

Храмът „Св. Димитър Солунски“ в с. Бо̀денец

В своето предаване „Добро утро, кмете“ БНР среща слушателите си с кмета на село Боденец, община Мездра.

Селото е с древна история, доказано е, че тук е имало тракийско селище. В миналото жителите са наброявали 800 души. Днес те са около 560. Празни къщи в селото няма. Близостта до Мездра и до Враца води и до интерес към имотите в село Боденец.

Кмет на селото е Емил Иванчев, той е роден в Боденец, живее в селото и от 2001 година е кмет. Това е негов шести мандат.

Гордост за кмета е построената в центъра на селото църква „Св. вмчк Димитрий Чудотворец“, която се различава от познатите ни традиционни сгради за църква.

С разчупена архитектурна визия, тя е строена от доброволци и с дарения. Построена е върху земя, предоставена от Община Мездра. Финансите за отварянето на този първи православен храм  също са предоставени безвъзмездно, споделя кметът:

„Архитект е Петър Червеняшки, конструсторът е инж Веселин Живков. Църквата е построена с доброволни труд и дарители , около 200 хил. лв. са средствата и горница. 2016 година е изографисана“, казва кметът на селото. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Водата на река Янтра достигна до входа на църквата „Св. 40 Мъченици“

Поройни дъждове през изминалото денонощие изправиха на крак властите във Великотърновско. 4-метрова вълна отнесе път ...