Начало / Uncategorized / Храмът „Св. Димитър Солунски“ в с. Бо̀денец

Храмът „Св. Димитър Солунски“ в с. Бо̀денец

В своето предаване „Добро утро, кмете“ БНР среща слушателите си с кмета на село Боденец, община Мездра.

Селото е с древна история, доказано е, че тук е имало тракийско селище. В миналото жителите са наброявали 800 души. Днес те са около 560. Празни къщи в селото няма. Близостта до Мездра и до Враца води и до интерес към имотите в село Боденец.

Кмет на селото е Емил Иванчев, той е роден в Боденец, живее в селото и от 2001 година е кмет. Това е негов шести мандат.

Гордост за кмета е построената в центъра на селото църква „Св. вмчк Димитрий Чудотворец“, която се различава от познатите ни традиционни сгради за църква.

С разчупена архитектурна визия, тя е строена от доброволци и с дарения. Построена е върху земя, предоставена от Община Мездра. Финансите за отварянето на този първи православен храм  също са предоставени безвъзмездно, споделя кметът:

„Архитект е Петър Червеняшки, конструсторът е инж Веселин Живков. Църквата е построена с доброволни труд и дарители , около 200 хил. лв. са средствата и горница. 2016 година е изографисана“, казва кметът на селото. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...