Начало / Uncategorized / 185 години от построяването на храм “Св. Николай Мирликийски“ във Велико Търново

185 години от построяването на храм “Св. Николай Мирликийски“ във Велико Търново

Навършиха се 185 г. от построяването на православния храм “Св. Николай“ във Велико Търново, градежът на който е дело на майстор Колю Фичето.

В тази църква е създадено първото българско духовно училище през Възраждането, свързано с и с библиотечното, и с театралното дело, както и исторически важен момент, свързан с приемането на Търновската конституция.

Храмът обаче е в аварийно състояние и спешно се нуждае от ремонт.

Изминаха месеци и проектите, съгласувани с Националния институт тогава за недвижимо културно наследство за ремонтите, бяха представени преди дни. От преди година още се знаеше, че са нужни милиони – бяха изчислени близо 2 млн. и 800 хил. лева и парите не бяха налични. А предстоятелят на храма свещеноиконом Славчо Иванов пишеше писма до всички възможни институции за помощ. Тогава започна подготовката и на Националната дарителска кампания.

Контактът с отец Славчо беше през цялата тази година. Темата коментира свещеноиконом Славчо Иванов в “Нашият ден“ по БНР.

“Храмът е построен от Колю Фичето и довършен чрез неговия талант. През тези 185 години той е бил извор на българщина, на знания, на вяра, на надежда и упование на Бог.

От нашия храм са излезли три училища във Велико Търново – Първа мъжка гимназия “Кирил и Методий“, Гимназията по икономика, Гимназията по строителство и читалище “Надежда“. За своята 100-годишнина той е стенописан и електрифициран. И днес нашето поколение работи вече второ десетилетие с изготвянето на тези технически планове за реконструкция на храма, църковната камбанария и старото църковно училище“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...