Начало / Uncategorized / С ремонт спасяват от разруха 100-годишната църква в Ребърково

С ремонт спасяват от разруха 100-годишната църква в Ребърково

От години покривната конструкция, която е на повече от век, тече и има опасност старинният дърворезбован иконостас, иконите, владишкия трон и останалата вътрешно храмова украса да бъдат унищожени в 100-годишната църква в Ребърково, съобщава news.bg.

Ремонтът включва подмяна на изгнилия покрив, който е от вида каратаван, и на керемидите, обшиване на стрехите на храма с ламарина, монтиране на нови улуци и на водосточни тръби.

Той се извършва със средства, събрани от местните жители в благотворителна инициатива, организирана от Църковното настоятелство, Кметство Ребърково и Народно читалище „Просвета-1925“.

Останалите около 5000 лв. от необходимите за ремонта малко над 12000 лв. ще бъдат осигурени от Врачанската Св. Митрополия.

Изпълнител на ремонта е ЕТ „Ирина Божилова 2013“ – Червен бряг. За измазването на вътрешното храмовото пространство ще се търси съдействие от Община Мездра.

До средата на януари догодина с дарение ще бъде подменена старата дървена дограма – пет прозореца и входната врата. Предвижда се и освежаване на фасадата на църквата.

Ребърковският храм „Св. ап. Петър и Павел“ е построен през периода 1910-1914 г. на мястото на бившето училище в селото. Осветен е на Петровден, 12 юли (ст. стил), 1914 г. от тогавашния Врачански митрополит Климент (1873-1930). Сегашният архитектурен вид на църквата датира от 1934 г.

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...