Начало / Uncategorized / Изпълват се две години от кончината на стареца Ефрем Аризонски

Изпълват се две години от кончината на стареца Ефрем Аризонски

На 8 декември се изпълват две години от блажената кончина на стареца Ефрем Аризонски. 

Духовният наставник на множество монаси и обители почина, оставяйки благословено дело и богато духовно наследство. Той е един от съзидателите на православното монашество от най-ново време в САЩ, като е основал множество манастири и превърнал пустините в свети места.

Старецът Ефрем бе духовно чедо на съвременния св. отец св. Йосиф Исихаст, като трябва да бъде отбелязано, че старецът почина точно 60 години след успението на св. Йосиф.

Старецът Ефрем се научил в духовния живот именно от светия отец и чрез него духовно се е обогатявал. По-късно той става игумен на манастира Филотей на Св. Гора – Атон. Само за няколко години манастирът разцъфтява духовно, като в него започват да идват множество мъже, които желаят ангелски живот, постригват косите си и поемат монашески обети под духовното наставничество на стареца. Броят на манастирите и обителите основани или възстановени от стареца Ефрем е много голям. Но това, което е едно от най-значимите му дела е основаването на манастира св. Антоний в Аризона, САЩ.

В Америка старецът е създал над 20 монашески братства и е организирал голямо мисионерско дело. 

Манастирът св. Антоний в Аризона

Манастирът, посветен на св. Антоний Велики, е основан през 1995 г. Манастирът е мъжки и в него живеят около 35 монаха от различни националности заедно с игумена о. Паисий, който идва в обителта от Св. Гора. Манастирът е разположен на площ от 2000 декара и се посещава ежегодно от стотици поклонници от ця свят.

В обителта има пет църкви.

Монасите раздават храна на бедни и нуждаещи се, създадена и специална фондация на самотни жени с деца. Езикът на богослуженията е гръцки. 

Предлагаме ви и филм за манастира „Св. Атанасий“ в Аризона, САЩ.

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...