Начало / Uncategorized / Св. Леонтий, епископ на Фрежус

Св. Леонтий, епископ на Фрежус

На 1 декември Православната църква чества паметта на св. Леонтий, епископ на Фрежус, Франция. 

Според житието на светеца, той се родил в края на IV в. в Ним и се преставя пред Бога в своя епископски град през 488 г., според някои изследователи той починал четиредесет и пет години по-рано – през 443 г. 

Данните за живота на светия епископ Леонтий са оскъдни, за това и датата на неговото епископско ръкоположение не се знае, но учените предполагат, че е в периода между 400 и 419 г. 

По време на светителстването на св. Леонтий се създава известният манастир Лерин, който се превръща в един от големите християнски мисионерски центрове в Западна Европа, заедно с манастира Йона в Британия. Името на св. Леонтий е свързано и със св. Хонорат, основател на манастира Лерин и ръкоположен в свещенство от св. Леонтий. Според сведенията св. Леонтий изиграл основна роля в създаването на обителта и в организирането на монашеския живот в Лерин, както и въобще в Югоизточна Галия. 

Икона на всички светии, просияли в Галия.

Св. Леонтий бил близък приятел на св. Йоан Касиан, който през 435 г. се преставил пред Бога в Марсилия, Франция. Духовната връзка между манастира Лерин и епископ Леонтий били много силни и сърдечни. Някои изследователи смятат, че особени привилегии, които игуменът св. Хонорат бил дал на светия епископ, се дължат именно на тяхното духовно приятелство. Св. Леонтий участва и в Третия Арлски събор в Галия. Той успява да завърши и строежа на първата катедрала във Фрежус, построена в периода 380-420 г. 

Паметта на светия епископ Леонтий се чества на 1 декември. 

Автор: Ангел Карадаков

Източници: encyclopedia.com; orthodoxengland.org.uknewadvent.orgstructurae.net

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителният коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне довършването на храма „Свети Иван Рилски“

Традиционният благотворителен коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне каузата за довършването на ...