Начало / Uncategorized / Почитанието към св. Наум Охридски стана обект на изследване в Унгария

Почитанието към св. Наум Охридски стана обект на изследване в Унгария

Почитанието към средновековния български учен, книжовник и светец Наум Охридски в Унгария е една от основните теми в научната дейност на изкуствоведката Марта Над от Дебреценския университет, съобщава за БТА Светла Кьосева – главен редактор на българо-унгарското списание за култура и обществен живот „Хемус“ .

Още като студентка, Марта Над проявява интерес към православното изкуство в страната, а оттам вниманието й се насочва към свети Наум, за когото намира многобройни свидетелства в иконописта и в църковните кондики. Според църковните регистри на Мишколцката епархия, в периода от 1798 и 1805 г. 90 % от кръстените получавали името Наум.

Параклисът в Мишколц е осветен с името на свети Наум, същото важи и за параклиса в Дьондьош.

Особено ценни са произведенията на изобразителното изкуство, които доцент Марта Над събира през 2010 г. в своята монография „Култът към св. Наум Охридски в Унгария“. Книгата е представена заедно с изложба, която съдържа изследвания материал и реплики на съвременни художници. Десет години по-късно тя отново подготя изложба с участието на 52 съвременни художници от Унгария, вдъхновени както от православието, така и от католицизма. 

„Животът на Наум и култът към него се свързват два пъти с Унгария. Първият път още приживе. Заедно със светите братя Кирил и Методий, той покръства населението на Моравия. Археологически данни свидетелстват, че е извършвал проповедническа дейност и в някогашна Панония. Историците смятат за доказано, че е бил във Фенекпуста. Това е първият случай, когато попада на унгарска територия“, разказва пред Светла Кьосева Марта Над.

„Свети Наум има и второ завръщане в Унгария – през 18 век. Тогава култът към него е пренесен от преселените от района на Охрид влахо-македонски и гръцки търговци. Биха могли да пренесат и култа към друг светец, но Наум бил смятан за роден светец, а от друга страна е бил покровител на търговците, което се оказало много важно за тях“, пояснява доцент Над.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...