Начало / Uncategorized / Изпълват се 133 години от кончината на Българския екзарх Антим

Изпълват се 133 години от кончината на Българския екзарх Антим

Българската православна църква и Видинска епархия днес отбелязват годишнина от кончината на първия Български Екзарх Антим I, починал на преди 133 г.

Заупокойна молитва ще има в митрополитския храм „Св. Николай“, която ще отслужи Видинският митрополит Даниил, в съслужие със свещеници от епархията, каза за БТА протосингелът на митрополията архимандрит Антим.

Възпоменателно тържество и поднасяне на цветя ще има пред гробницата-мавзолей на Екзарх Антим I от учители и ученици от едноименната видинска математическа гимназия.

За траурната церемония и погребението на Първия Български Екзарх Антим I преди 133 години разказват неизвестни досега факти, документи и снимки, публикувани в книга-албум „Мавзолеят на екзарх Антимъ I“. Автор е Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Книгата разказва, че по повод кончината му траурно заседание провежда Петото обикновено Народно събрание под председателството на Панайот Славков, на което присъстват 279 народни представители.

Обявява се траур за цяла България, а Видин е изпълнен с черни знамена.

Погребалната процесия се предвожда от представителна войскова част, а в последния земен път екзарх Антим е изпратен от роднини, представители на Двореца, на Народното събрание и правителството, от офицери, учители и стотици граждани от епархията и страната.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...