Начало / Uncategorized / В навечерието на празника на св. Порфирий Кавсокаливит, в интернет бе публикувано рядко видео с него

В навечерието на празника на св. Порфирий Кавсокаливит, в интернет бе публикувано рядко видео с него

В чест на предстоящия празник на св. Порфирий Кавсокаливит, който е един от най-великите светии на XX в., бе публикувано рядко видео с него, информира orthochristian.com.

Във видеото св. Порфирий говори много за смирението със своите духовни чеда, като им казва колко сам той е грешен, въпреки че е благословен с молитвеното застъпничество и духовно наставничество на духовните атонски старци. 

„Всички казват, че съм светец, но аз се чувствам като най-грешния човек в света“, казва той. 

„Винаги съм се опитвал да се моля и да чета Църковните химни, Свещеното писание и Житията на светиите и се надявам и вие да правите същото. Опитах се, с Божията благодат, да се доближа до Бога и се надявам да сторите същото. Моля ви да ми простите, че ви натъжавам“, казва още във видеото светецът.

Припомняме, че св. Порфирий бе канонизиран за светец от Вселенската патриаршия през 2013 г. В негова чест вече има построени няколко храма и параклиси не само в Гърция, но и по света. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...