Начало / Uncategorized / Св. Климент Охридски и неговото епохално дело

Св. Климент Охридски и неговото епохално дело

Почитайки паметта на св. Климент Охридски чудотворец, ние празнуваме и празника на нашия духовен дом, чийто небесен покровител е признат за най-талантливият ученик на славянските първоучители св. св. Кирил и Методи.

Връщайки се от Моравската мисия, той е изпратен от св. княз Борис-Михаил в областа Кутмичевица в югозападните предели на тогавашна България, където в продължение на десетилетия е учител и епископ. За неговото велико дело като един от основните строители на Първата Българска държава свидетелстват византийските източници. Според Теофилакт Охридски той е подготвил над 3 500 ученика, за пастирска и катехизаторска дейност.

Св. Климент Охридски пряко участва в превеждането на богослужебната книжнина от гръцки на български език.

Ръкоположен в Рим за презвитер от папа Адриан ІІ, получава духовното име на неговия небесен закрилник св. Климент папа Римски. Друг Охридски епископ, Димитър Хоматиян пише, че след като се върнал от Моравия, св. Климент съставил нова азбука в сравнение с Кирило-Методиевата. Пише множества похвални слова.

От поученията са известни такива, писани за апостолски и мъченически празници, Преображение Господне и др. Общо над 75 творби доснигнали до нас са смятани за негово дело. Службата за светите Тивериуполски мъченици е последната негова творба достигнала до нас като препис. Теофилакт Охридски изтъква стремежа на св. Климент да представя богословските и догматични въпроси на достъпен за народа език.

Ярко доказателство за огромното просветителско дело на Охридския чудотворец са множеството преписи на негови произведения намерени във всички православни народи изповядващи своята вяра чрез азбуката на св. Климент, включително и в Румъния, където старата богослужебна книжнина е създавана на старобългарски език.

Всепризнат връх в творчеството на Охридския епископ са похвалното слово за св. Кирил Философ, както и това за Кирил и Методи. Лиризмът и въодушевлението са негова отличителна черта, патосът на всяко слово е радостта на книжовника, че може да пише и проповядва на своя роден език.

По молитвите на св. Климент Охридски чудотворец, чиято памет почетохме, Бог да ни помилва и спаси! Амин!

Автор: Милослав Бонов, докторант в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...