Начало / Uncategorized / Сборникът „Свети Климент Охридски – пръв епископ на българския език“ ще бъде представен в Богословския факултет на СУ

Сборникът „Свети Климент Охридски – пръв епископ на българския език“ ще бъде представен в Богословския факултет на СУ

Сборникът „Свети Климент Охридски – пръв епископ на българския език“ ще бъде представен днес от 17.00 часа в зала 8 на в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски Охридски“. 

Изданието е публикувано от Университетското издателство и е посветено на две забележителни дати в нашата история: на 1150-годишнината от основаването на Българската църква и на 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия.

Сборникът включва 20 статии, в които се изследват различни аспекти от дейността на Св. Климент Охридски (като книжовник, проповедник, духовен пастир и организатор на църковния живот в българските земи), разгледана в контекста на епохата, когато възниква славянската писменост и старобългарският книжовен език се налага като богослужебен.

Сборникът е публикуван с финансовата подкрепа на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия, и на Негово Високопреосвещенство Йосиф – митрополит на САЩ, Канада и Австралия.
Книгата ще бъде представена от проф. Вася Велинова.

Представянето на сборника ще е в хибридна среда: в осма аудитория на Богословския факултет и онлайн, на адреса тук.

Изданието може да бъде закупено от електронната книжарница Librum (тук).

За Ангел Карадаков

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...