Начало / Uncategorized / Богословският факултет тържествено отбеляза празника на св. Климент Охридски

Богословският факултет тържествено отбеляза празника на св. Климент Охридски

И тази година Българската православна църква отбелязва паметта на св. Климент Охридски – покровител и духовен застъпник за всички научни работници в България. На 25 ноември параклисът на Богословския факултет тържествено отбеляза и своя храмов празник.

Празничната св. Литургия бе възглавена от главния секретар на Св. Синод Мелнишки епископ Герасим. Той бе в съслужение със ставр. ик. Стефан Стайков, ставр. ик. Михаил Михайлов, доц. д-р свещеник Иван Иванов (Кюмюрджийски) и протодякон Иван Петков. Песнопенията бяха изпълнени преподаватели и при Богословския факултет.

Проповед за празника каза докторантът Милослав Бонов, който обърна особено внимание на знаменателното дело на св. Климент Охридски, както и неговия подвиг по проповядване на Словото Божие и разпространение на Евангелската истина сред българите.

По време на богослужението епископ Герасим и преподавателите от Богословския факултет се помолиха за упокоилия се ставр. ик. Ангел Ангелов.

В края на богослужението епископ Герасим прочете поздравителния адрес от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. В него се казва: „В празничния ден приемете всесърдечния ни архипастирски благослов, заедно с благопожеланията за душевно и телесно здраве, за бодрост на духа и за апостолско дръзновение в избраното от вас поприще, което е благодатна нива и чудесна възможност за принасяне Богу на най-доброто в човека – славословието, което подобава само Нему и което Му дължим като Негови чеда, заедно със словата за Него, извиращи от дълбините на човешкото сърце. Съвършен образец за подражание във всичко това вие имате винаги в лицето на свети Климент и на всичките духоносни отци и богослови, просветители на нашия народ. Следвайте стъпките им и вървете по утъпкания от тях път, и Господ Иисус Христос, истинският Учител на всички нас, всякога ще благославя вашия труд”.

Деканът на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов благодари на епископ Герасим за това, че и тзи година е част от духовното тържество на висшето богословско школо, както и благодари на Светейшия патриарх Неофит и Св. Синод за пастирската грижа. Доц. д-р Ивайло Найденов изрази съжаление от загубата на отец Ангел Ангелов, който бе голям духовен приятел на Богословския факултет и преподавател по християнска философия.

Тази година бе проведено и традиционното литийно шествие, като иконата на св. Климент премина през целия център на столицата от площад „Св. Неделя” до паметника на св. Климент, който се намира в градинката между Парламента и Софийския университет.

Източник: Българска патриаршия 

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...