Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит и Варненският митрополит Йоан изразиха съболезнования по повод трагичния инцидент в дома за стари хора в с. Рояк

Патриарх Неофит и Варненският митрополит Йоан изразиха съболезнования по повод трагичния инцидент в дома за стари хора в с. Рояк

Българският патриарх Неофит и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан изразиха съболезнования по повод трагичния инцидент в старческия дом в с. Рояк, при който загинаха 9 души. 

„Трагичната вест за избухналия пожар в дом за възрастни хора, при който се отне живота на девет души, е ужасяваща. Загиналите човеци са на преклонна библейска възраст, за които духът е бодър, а плътта немощна. Този инцидент още веднъж ни показва като общество, че трябва да ценим родителите си, които са ни дали не само живот, но така също своята любов и загриженост.

Нека проявим като общество по-голяма отговорност и загриженост към домовете със социална насоченост. Нека ги подпомогнем, за да осигурим един спокоен живот на нашите братя и сестри“, каза в своето съболезнование патриарх Неофит. 

„От свое име и от името на ръководството на Варненска и Великопреславска света митрополия Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изказва най-искрени съболезнования на семействата на загиналите в тежкия инцидент в дома за стари хора в село Рояк. 

С вяра и надежда отправяме молитва към милостивия Бог, „Който възкресява мъртвите” (2 Кор. 1:9), да упокои и тези мили хора“, каза вчера в свой съболезнователен адрес Варненският митрополит Йоан. 

Припомняме, че деветима обитатели на дом и хоспис за стари хора „Топъл дом“ в дългополското с. Рояк загинаха при пожара, който избухна там вчера вечерта. Огънят лумнал около 18 ч и бързо обхванал дървения покрив на сградата. В миналото тя е била училище, а през 2016 г. е била реконструирана и пригодена за старчески дом. В него в момента са настанени 58 души.

Шест екипа огнеборци и членове на доброволния отряд от Дългопол успели да потушат пламъците за 2 часа. Деветима от домуващите обаче издъхнали от задушаване с дим, а други двама са откарани в болница в тежко състояние, съобщиха от Варненската окръжна прокуратура. Унищожени са и 150 кв. м от покривната конструкция на дома.

За Ангел Карадаков

Виж още

Близо вековен храм в санданското село Лешница днес отбелязва своя храмов празник

В деня за почит към света великомъченица Марина близо вековният храм в санданското село Лешница ...