Начало / Uncategorized / Препис на ферман за Рилския манастир от 1861 г. е сред „Перлите в короната“ на Националната библиотека

Препис на ферман за Рилския манастир от 1861 г. е сред „Перлите в короната“ на Националната библиотека

Във връзка с месеца на будителите Националната библиотека представя на сайта си в рубриката „Перлите в короната“ най-стария запазен документ, свързан със собствеността на Рилската обител, съобщиха за БТА от културното средище.

Документът е най-късният запазен ферман за Рилската обител. Той е от управлението на султан Абдулазиз (1861 – 1876) и е последният, представен в документалния сборник на Д. Ихчиев „Турски документи за Рилския манастир“ под щ 77.

В него са включени общо 644 документа, разпределени в 23 групи. Ферманът днес се съхранява в архивния фонд на отдел „Български исторически архив“ към Националната библиотека.

Повод за съставянето на султанския акт е вероятно поредното описване на недвижимото имущество на Рилската обител, разказват специалистите от НБ „Св. Св. Кирил и Методий“. Ферманът представлява заповед да се пазят старите привилегии на манастира, освобождава манастира и монасите от някои данъци, както и гарантира сигурността на имотите на Рилската обител от зачестилите посегателства от страна на жителите от близката околност. Внего са описани имотите на манастира „Свети Иван“, който се намира в Рилската планина, Дупнишка нахия, Кюстендилски санджак. Недвижимите му имоти са в землищата на селата Пороминово, Рила и други, които се състоят от четиридесет и осем дела ниви, ливади, лозя, зеленчукови градини, пчелини и воденици, за които не плащат никакви държавни данъци. Освен това манастирът притежава и чифлик в с. Баланово, лозе в с. Бобошево, нива в с. Слатино, четири воденици и две зеленчукови градини в с. Джерман, за които манастирът изплаща законен десятък (юшур).

Цариградският патриарх подава молба за спиране на незаконните действия на жители от околните на манастира села, които насила нахлуват в манастирските имоти.

При проверка е доказано, че манастирската братска община пази „свещени актове“ от „старо време“. Манастирът изплаща само данък за овцете (ресм-и ганем) и данък за пчелите (ресм-и кювар). Самите монаси са освободени от изплащането на извънредни данъци.

Монасите от Рилския манастир трябва безусловно да владеят и притежават подробно описаните във фермана имоти, земи и недвижимо имущество (емляк) на този манастир, които се считат за манастирска собственост. Забранява се на жителите на с. Рила, Пороминово, Бобошево, Слатино и други, да нахлуват насила в манастирските имоти, като действията им ще се считат в разрез със закона и предписанията. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...