Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: Рождественският пост е възможност да се утвърдим в подвига на вярата ни

Патриарх Неофит: Рождественският пост е възможност да се утвърдим в подвига на вярата ни

По повод началото на Рождественския пост Светейшият Български патриарх Неофит отправи своя посление. 

В него той казва, че „началото на Рождественския пост е още една благоприятна възможност за всички нас да се утвърдим в подвига на вярата ни, като се подготвим за достойно посрещане на Богомладенеца в деня на Неговото пресветло Рождество. Постът е време за духовно самовглъбяване, за смирение и усилена молитва – благословен период, който е премъдро определен от светата Православна църква с грижа за нашето духовно здраве, за утвърждаването и преуспяването ни в спасителната вяра, която изповядваме“, казва патриарх Неофит. 

По думите на предстоятеля на Българската православна църква трябва да използваме това време на пост с усърдие и според възможностите си да следваме повелята на Църквата, за да можем в края на поста с чиста духовна радост да се поздравим с деня на Рождеството. „Нека тези благословени четиридесет дни бъдат за всекиго от нас време за себеизпитване и духовен размисъл над дивното тайнство на Богочовечеството, време за милосърдие и за щедра благотворителност, за дейна загриженост за болния и бедния, за самотния и изоставения до нас, и за всяка възможна проява на онази жертвена любов, на която ни научи Сам Спасителят в дните на Своя земен живот“, казва още патриарх Неофит. 

Светейшият патриарх обърща внимание отново на епидемичната ситуация в страната, като поставя фокус и върху делото на българските медици.

„С особена загриженост призоваваме днес към молитва и дейна любов към нашите лекари и медицински сестри, към медицинските работници и към всички онези, които вече втора година всеотдайно отдават своите сили и способности, а немалко от тях отдадоха и живота си, за да се грижат за нашето здраве в условията на разразилата се пандемия. Тази наша християнска любов и грижа към тях можем да проявим по най-добрия начин, когато стриктно следваме техните експертни, професионални указания и препоръки за нашата безопасност и нашето телесно и душевно здраве, правейки всичко, което е по силите ни, за ограничаване разпространението на коварната зараза. Молим се за всички, които страдат и боледуват – за тяхното бързо възстановяване. Молитвата ни е и за упокоение на всички, които загубиха живота си – Господ да ги упокои в обещаното Си царство“.

„Божественият Младенец, Когото с любов и трепетни вълнения очакваме в края и на този Рождественски пост, да ни дарува Своя мир и да ни укрепва със Своята благодат, да благославя всяко наше добро и полезно начинание и да ни предпазва от всяка беда и зло обстоятелство! Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!“, завършва своето послание патриарх Неофит. 

По информация на Официалния сайт на Св. Синод. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...