Начало / Uncategorized / Кампания в Сливен събира средства за параклиса „Свети Мина“

Кампания в Сливен събира средства за параклиса „Свети Мина“

Благотворителна кампания набира средства за възстановяване на стенописите и иконостаса на параклиса „Св.Мина“ в Сливен, каза Стоян Марков, председател на Инициативен комитет за възстановяване на параклиса, съобщи dariknews.bg.

Той се намира в кв. „Ново село“ и е предпочитано място за миряните там, които получават духовна помощ от светеца закрилник на семейството.

През 1939 г. по инициатива на хаджи Кортеза Маринкева в Сливен е изграден малък параклис на името на Св. Великомъченик Мина върху открити останки на стара църква. 

До 2014 година мястото е занемарено, но параклисът е възстановен по инициатива на Обществен дарителски фонд Сливен, инициирал кампания „Място в сърцето“. Обновена е била сградата на параклиса, а в двора са били изградени нови алеи, ограда, входни врати и беседка за отдих. Следващата цел и изграждане на санитарен възел и довършване на външната ограда. По думите на Стоян Марков, през следващата година ще започне и реставрация на стенописите и иконостаса.

Възстановени са били службите, като всеки четвъртък там служат свещеници от близкия храм „Света София“. Днес има богослужение по случай храмовия празник.

От Фонда имат намерение да възстановят собствеността на необитаема къща в близост, която някога е била към параклиса и там да бъде създадено неделно училище.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...