Начало / Uncategorized / Св. Юст, архиепископ на Кентърбъри

Св. Юст, архиепископ на Кентърбъри

На 10 ноември Православната църква чества паметта на св. Юст, архиепископ на Кентърбъри. 

Според житието на светеца, той бил роден в Рим, Италия и се преставил пред Бога на 10 ноември 627 г. в Кентърбъри. 

През 601 г. той бил част от делегацията, изпратена от св. папа Григорий I Велики, която подпомага в мисионерската дейност св. Августин Кентърбърийски по покръстването и християнизирането на Британия. Св. Юст е ръкоположен от св. Августин за епископ на Рочестър, като тази епископска катедра е основана през 604 г. 

Св. Беда Достопочтени определя св. Юст като „един от най-забележителните“ духовници сред втората мисионерска група, изпратена от папа Григорий. 

Скоро след като крал Етелберт от Кент построява катедралата „Св. Андрей“ в Рочестър предоставя на св. Юст земи в околността. След смъртта на краля обаче се надигнала сериозна антихристиянска вълна и светецът бил принуден да замине за Галия. Това се случило през 616 г. Година по-гъсно, през 617 г., наследникът на Етелберт Идбалд го призовава да се завърне в своята епархия. 

Икона на всички светии, просияли по земите на Великобритания.

Той изпраща писмо, написано заедно със св. Лаврентий и св. Мелит, запазено от св. Беда, адресирано до келтските християни в Шотландия и Ирландия. В писмото те биват укорени, че са нарушили братското гостоприемство към мисионерите и не се съобразяват с определения литургичен ред. 

През 624 г. св. Юст става четвъртият архиепископ на Кентърбъри, след кончината на св. Мелит. След това последвала голямата проповед и покръстване на Нортумбрия от св. Павлин, когото св. Юст ръкополага за епископ на Йорк. 

Св. Юст се преставя пред Бога на 10 ноември 627 г., като на негово място е избран св. Хонорий. Св. Юст бил положен, подобно на другите ранни Кентърбърийски архиепископи, в манастира „Св. Августин“. Когато манастирската църква била обновена през 11 век неговите мощи били пренесени зад един от олтарите на храма. 

Автор: Ангел Карадаков

Източници: The Oxford Dictionary of Saints, стр. 246; britannica.comheavyangloorthodox.blogspot.comorthochristian.com

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...