Начало / Uncategorized / За празника на св. Мина в Кюстендил посрещат негови свети мощи

За празника на св. Мина в Кюстендил посрещат негови свети мощи

В чест на почитания на 11 ноември свети великомъченик Мина, ще бъде отслужена празнична света литургия в едноименния храм в Кюстендил и ще бъде осветен корбан за здравето на всички кюстендилци.

Празникът на храма ще започне още днес, с посрещане на частицата мощи на Св. Мина, от 17.20 часа, каза за БТА архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак.

Той припомни, че мощите на светеца бяха посрещнати на централния площад „Велбъжд“ в Кюстендил, през юли. Светините са дарение на Кюстендилска духовна околия от Доростолския митрополит Яков, а светецът е почитан като покровител на семейството и закрилник на сираците и бездомните.

От 17.30 часа днес в храма ще бъде отслужена празнична вечерня с петохлебие, а празникът ще продължи и утре с утреня, Света литургия и водосвет.

Частицата мощи на Св. Мина ще остане в храма за поклонение до следващия ден, казаха още от архиерейското наместничество.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...