Начало / Uncategorized / Кокалянският манастир е свято място, пропито с история и духовност

Кокалянският манастир е свято място, пропито с история и духовност

Кокалянският манастир „Архангел Михаил“ е райско кътче в близката до столицата Плана планина.

Предполага се, че светата обител е била основана по време на управлението на цар Самуил в края на Х век. Според една от историите, докато ловувал в околностите, Самуил убил сърна, която проронила едри сълзи преди да издъхне.

Царят бил толкова трогнат, че заповядал на това място да се издигне манастир в чест на Св. Архангел Михаил, известен като пазител на душите и борец против злото.

По време на Османското нашествие, обаче Кокалянският манастир е разрушен. През XIVв. обителта е възстановена, макар че в продължение на близо 500 години тя е била многократно нападана и ограбвана от османския нашественик. През 1898г.на мястото на старата църква е издигнат нов храм.

В наши дни комплексът включва църква, параклисите „Успение Богородично“ и „Св. Иван Рилски“, както и жилищни и стопански сгради.

През 2000 г. в двора му бе построена и камбанария.„Свети Архангел Михаил“ съхранява уникални реликви, свързани с епохата на Второто Българско царство (1185г.–1393г.) и на цар Иван Шишман – последниятбългарски владетел преди падането на България под османско владичество.

Кокалянският манастир има два храмови празника – на 8 ноември се чества Денят на свети Архангел Михаил, а на 15 август – Денят на Света Богородица. Манастирът е обявен за паметник на културата.

Още за това свято място, пропито с история и легенди, вижте в материала „Кокалянският манастир „Свети Архангел Михаил“ от колекцията на Радио България.

За Ангел Карадаков

Виж още

Започнаха изграждането на нов храм в кюстендилското с.Четирци

С първа копка и полагане на основен камък, както е по канона,  започна изграждането на ...