Начало / Uncategorized / С молитва Неврокопска епархия почете паметта на Неврокопския митрополит Борис

С молитва Неврокопска епархия почете паметта на Неврокопския митрополит Борис

Ден преди празника на безплътните небесни сили – 8 ноември в Благоевград бе отслужена панихида за мъченически убития Неврокопски митрополит Борис.

Негово Вископреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, в съслужение с храмовото духовенство, отслужи света Литургия в храм „Въведение Богородично“, след което и панихидата за митрополит Борис. Пред гроба на владиката се поклониха много граждани, които си спомниха за светия живот и мъченическата му кончина.

Припомняме, че той е убит през 1948 година, на 60-тия му рожден ден в село Коларово, Петричко.

Приживе митрополит Борис е радетел за просвета, изключителен духовник, родолюбец и защитник на бедните, сираците и вдовиците.

До края на своя живот той отстоява Православната вяра, понасяйки клевети и заплахи от служителите на комунистическата партия. Митрополит Борис е стожер за хората от Неврокопска епархия в кървавите години на двете световни войни, когато се грижи за пострадалите семейства. Той е безстрашният духовник, който в атеистичните години смело говори в защита на депортираните от епархия свещеници, подкрепя децата и съпругите им. Неврокопският Владика е пример за чист живот, какъвто изисква и от свещениците в епархията. Той е „пътеводната светлина“ която огрява живота на много хора и която и днес ни сочи пътя към Бога, чрез добродетели, безкрайна любов и вярност до край.

През 2016 г. по решение на Св. Синод започна процедура по канонизация на митрополит Борис.

Вечна да бъде паметта му!

По информация на Православния информационен център в Благоевград. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Прокараха път до Дъбайския манастир, край Сандански

След всички инициативи по възстановяване и облагородяване на Дъбайския манастир вече има и прокаран път ...