Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: Нека се помолим на светите ангели всякога да бдят над всекиго от нас

Патриарх Неофит: Нека се помолим на светите ангели всякога да бдят над всекиго от нас

На празника на светите Ангели – Архангелов ден, Светейшият Български патриарх Неофит отправи свое послание към православните християни. Предлагаме ви словото на предстоятеля на Българската православна църква.

„Сред всички богооткровени истини, открити на тези, които свято пазят вярата на Църквата и нейното благочестие, на онези „блажени“, които „… слушат словото Божие и го пазят“ (Лука 11:28), учението за ангелския свят винаги е имало своето особено място и значение. Сред всички писани или известни от Преданието учения, пазени в Църквата и от Църквата, които по думите на свети Василий Велики имат своята сила и значение за благочестието (За Светия Дух 27, 66), учението за небожителите, които невидимо за нашите телесни очи, ала видимо за очите на вярата, неизменно участват в тайнството на Божието домостроителство – за спасението на света и човека, винаги е било органическа част от вярата ни и от най-дълбокото основание на нашата надежда.

Едва ли сред нас ще се намери някой, който да не знае, да не е изпитвал от личен опит присъствието и помощта на онези, които „… ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди“ – както възвестява светата Църква в своето богослужение? Нима всички ние в Църквата не се радваме във всеки ден от нашия живот и от нашия път към Царството Божие на невидимата за очите, но несъмнена за сърцата ни ангелска подкрепа и закрила, която ни огражда и укрепва в богозаповядания ни път към съвършенството и вечния живот?

Ето защо, светата Църква от векове е определила в богослужебния си календар и днешния празничен ден – на тържествената прослава на Архистратига Михаил и на всички, предвождани от него, ангелски сили – денят, наречен Събор на небесните безплътни сили.

Те присъстват в Божия промислителен план още от самото начало. Свидетели са на сътворяването на човека и „са духове служебни, провождани да служат на ония, които ще наследят спасение“ (Евр. 1:14). Те са „Божие опълчение“ (Бит. 32:1); те са тези, които „възнасят молитвите на светиите и възлизат пред славата на Светия“ Бог (Тов. 12:15); те непрестанно славят и благославят Господа (Пс. 102:20; Дан. 3:58) и непрестанно възпяват триличния Бог (Ис. 6:3), надзиравайки пътя на всекиго от нас и на цялата Божия Църква, подражавайки на Божията безгранична любов и предпазвайки ни, според поръчението на Всевишния, от всяко внушение на врага на човешкия род и от всяко зло обстоятелство. Затова и в този тържествен ден цялата Църква се моли: „Божествени Архистратиже, постоянен предстоятел пред Бога на невеществените сили, архангелите, ангелите, господствата, престолите и началата, преславни Михаиле, – ти, който предстоиш пред непристъпния Престол, – покрий, запази, съхрани и спаси всички онези, които с вяра почитат тебе, защитника на света!“ (Слава, гл. 2).

Затова и на всяка света Богослужба, на Просителната ектения, ние усърдно молим Бога винаги да ни дава Своя „мирен ангел, верен наставник, пазител на душите и телата“. Защото знаем, че без ангелската подкрепа нашата борба „против тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата“ (Еф. 6:12), не би била по силите ни и, оставени сами, ние не бихме успели да увенчаем земния си живот с венците на светостта.

Заради всичко това нека отново в сърцата си се помолим на Ахристратига Михаил и на всички, предвождани от него небесни войнства и огнени Божии служители, които предстоят пред Божията слава, пред пречистия престол на нашия Небесен Отец, всякога да бдят над всекиго от нас и да ни водят вярно по пътя на спасителните Божи заповеди, на заповяданото ни от Господа съвършенство и святост, на наследяването на ония блага, за които е писано, че „око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат“ (1 Кор. 2:9). Нека търсим и нека измолваме ангелското присъствие в живота си – във всеки ден от нашия земен живот – и да следваме напътствията на провожданите ни от Всевишния пазители, та с ревността и с усърдието си да радваме не само тях, но и Самия наш Творец и Спасител, и всички Негови светии, които от Небесата, от Дома на Отца, следят пътищата ни и всякога ходатайстват за нас пред Божия престол.

По молитвите на светия архангел Михаил и на всички свети небесни архистратизи Господ Бог да ни дарува Своята велика милост и Своето вечно спасение! Амин!

Честит и благословен празник!“

Източник: Официален сайт на Св. Синод. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...