Начало / Uncategorized / Видинският митрополит Даниил освети параклис в новия гробищен парк в Кула

Видинският митрополит Даниил освети параклис в новия гробищен парк в Кула

На 31 октомври Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил освети параклиса в новия гробищен парк в град Кула, който носи името „Възкресение на Св. Праведен Лазар“, съобщава БНР.

Първата Света Божествена Литургия бе отслужена от митрополит в съсужение с Архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия, свещеник Илия Симеонов, архиерийския наместник на гр. Кула, който е и предстоятел на параклиса. В тържеството се включиха кметът на град Кула д-р Владимир Владимиров, служители от общинската администрация, жители и гости на града.

В своята проповед митрополит Даниил отбеляза, че да се построи храм е нещо велико, защото храмът е място на особено Божие присъствие.

При пълното освещаване, храмът се помазва със свето Миро, а в светия Престол се поставят частици от светите мощи на мъченици, пострадали за вярата в Господ Иисус Христос. При полагането на Св. Антиминс, Божията благодат почива в осветения храм, чрез светото Миро, с което е помазан Антиминсът и чрез светите мощи, поставени в него. От тук насетне, при отслужването на Света Литургия се освещава не само мястото, но и служещите, присъстващите,  а и целият свят.

„От днес жителите на гр. Кула имат още един застъпник пред Божия престол – предвестникът на Христовото възкресение – светия праведен Лазар. Неговата памет се празнува в съботата преди Вход Господен в Йерусалим (Цветница). Нека Бог, по молитвите на свети Лазар Четверодневни, да подготвя всички ни към възкресението ни на Христос за вечен живот в Неговото Царство“- каза Видинският митрополит Даниил.

Стойността на новия парк е 750 000 лв., отпуснати с постановление на Министерски съвет през 2018 г. за реализиране на значими общински проекти.

За Ангел Карадаков

Виж още

Спасяването на българските евреи – тема в мартенския брой на списание „Светодавец“

Безчовечната жестокост може да бъде видяна истински, гротескно истински, в единствения мемоар, написан от Аушвиц.  ...