Начало / Uncategorized / Лекция по Християнска етика в Богословския факултет на гостуващ професор от Швейцария

Лекция по Християнска етика в Богословския факултет на гостуващ професор от Швейцария

От 1 до 3 ноември 2021 г. на посещение в София е проф. д-р Кристоф Щюкелбергер, който е преподавател по Християнска етика в унивеситета в Базел, Швейцария.

По повод Деня на будителите на 1 ноември на специална церемония в Националната библиотека проф. Щюкелбергер получи почетно отличие от УНИБИТ, а на 2 ноември ще гостува в Богословския факултет на Софийския университет.

По покана на деканското ръководство той ще има работна среща с преподаватели и представители на академичната колегия, а след това ще изнесе лекция за студенти и докторанти, посветена на предизвикателствата пред Християнската етика в съвременния свят.

Лекцията ще се проведе в рамките на учебната програма по Нравствено богословие за редовните студенти от трети курс и може да бъде проследена в университетската платформа за дистанционно обучение (Мудъл) на следния адрес от 15 до 16 часа: https://elearn.uni-sofia.bg/mod/bigbluebuttonbn/view.php?id=760886.

Проф. Кристоф Щюкелбергер е дългогодишен преподавател по Християнска етика и изследовател на проблемите на съвременната приложна етика. Той е създател на множество инициативи и програми за обучение по Християнска етика в системата на висшето образование, сред които и специална фондация за изследване на съвременните предизвикателства пред богословската наука, произтичащи от процесите на глобализацията.

Тази фондация поддържа известния сред академичните среди интернет сайт https://www.globethics.net/home, който разполага с богата електронна библиотека и множество образователни възможности. Студенти, докторанти и преподавателите от СУ „Св. Климент Охридски“ могат да заявят онлайн достъп до събитието на следния имейл адрес: eshtilijan@uni-sofia.bg.

Биография:

Проф. д-р Кристоф Щюкелбергер (роден през 1951 г.) е основател, изпълнителен директор (2008-2016) и президент (от юли 2016 г.) на глобалната мрежа по етика “Globethics.net Foundation”, базирана в Женева, Швейцария и с офиси на четири континента. Той е изпълнителен директор на „Агапе Фондация“ в Женева и професор в Университета в Базел, почетен професор и гост-професор в много други университети и бизнес колежи по света. Носител на Doctor honoris causa от UPC University в Киншаса, ДР Конго за дългосрочния му ангажимент към благотворителни инициативи в Африка. Основните му области на изследване са икономическа и бизнес етика, търговска и финансова етика, политическа етика, етика на развитието и екологична етика, благотворителност и филантропия. Публикува като автор и редактор много книги и стотици статии за приложна етика, сред които е и „Етика във висшето образование“. Автор е и на книгите „Отговорно лидерство“ и четири тома „Приложена глобална етика (1500 страници), които са достъпни в интернет. Бил е директор на Швейцарската организация за развитие „Хляб за всички” (14 години); Директор на Институт по теология и етика, Основател и президент на Transparency International Switzerland; Член на Комисията за международно сътрудничество на правителството на Швейцария (14 години) и Член на Швейцарската комисия по етика в областта на биотехнологиите на швейцарското правителство.

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...