Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: Денят на народните будители е празник на неугасимия православен български дух

Патриарх Неофит: Денят на народните будители е празник на неугасимия православен български дух

На 1 ноември отбелязваме Денят на народните будители. По този повод Светейшият патриарх Неофит отправи свое послание, в което казва, че „Празникът, който тържествено отбелязваме в този ден, е особено скъп за паметта ни като православен народ. Празник на неугасимия православен български дух, който е даруваното ни от Бога и съхранявано от нашите предци достояние, гарант и залог за пребъдването ни през вековете“.

„Днес ние справедливо отдаваме почитта си на всички носители на този дух, на всички онези, които с живота и с делата си са отдавали своя дял в хилядолетната наша борба за устояване и пребъдване като народ със собствено духовно и културно лице, сред цялото многообразие на света, в който живеем“, казва още патриарх Неофит.

По думите му честването на народните будители е тясно свързано с Православната ни църква и в това има дълбок смисъл и символно значение, тъй като изграждането на съвременния ни облик започва с Покръстването ни в далечното девето столетие, за да продължи през вековете, надграждайки върху положената някога духовна основа. „Всепризнат факт е, че съхраняването си като народ, особено в години и столетия на тежки изпитания, дължим на нашата православна вяра и на светата ни Църква, която винаги е била грижовна майка и кърмилница на своите духовни чеда, възпитавайки в тях беззаветна любов към Бога и нашето земно отечество, пренасяйки през вековете българската духовност и книжовност, традиции и култура. Всепризнато е още, че в ново време, в дългите и тягостни векове на двойно поробване – духовно и политическо, нашето славно Възраждане започва с делото на един монах, преподобния Паисий, за да продължи в трудовете на най-просветлените наши духовници и книжовници, чеда на светата Църква и на православния ни народ“, казва още предстоятелят на Българската православна църква.

„Делото на нашите будители продължава и днес. И днес неуморни труженици на духовността и книжовността усърдно бдят за будността на българския дух, трудейки се на нивата на българската просвета и култура, пазейки заветите и приемствено продължавайки делото на своите славни предшественици.

Нека ценим техния всеотдаен труд, да го уважаваме и да им съдействаме според силите и възможностите си, тъй като те работят не за себе си, а за всички нас – за да ни има като народ, за да я има България.В този светъл и празничен ден цялата наша обич и преклонение, заедно с молитвите на Православната ни църква са за всички тях. Бог да ги пази и вдъхновява!

Честит и благословен празник!“, завършва посланието си патриарх Неофит. 

Източник: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Поклонничеството като мисия – нов брой на подкаста „Духовни полета“

Уважаеми зрители, представяме ви новия епизод на подкаста „Духовни полета“. В него разговаряме с иконом ...