Начало / Uncategorized / Изпълват се 700 години от успението на св. Крал Стефан Милутин

Изпълват се 700 години от успението на св. Крал Стефан Милутин

Българската православна църква отбеляза тържествено 700 години от успението на св. Крал Стефан Милутин в столичния храм „Света Неделя“.

Икона с образа на сръбския св. крал Стефан Милутин беше тържествено посрещната преди 2 дни в столичния митрополитски храм „Св. Неделя“, като тя ще остане там постоянно за поклонение и почит, наравно с мощите на светия крал. 

„Да пазим православната си идентичност и нашето православно братско единство, защото само по този начин ще успеем да побеждаваме изкушенията и изпитанията на света, в който живеем днес.

Свято да пазим заветите на нашите свети предци, които са ни възпитавали и утвърждавали в единствено спасителната православна вяра, и да не се отклоняваме от нея нито наляво, нито надясно, за да бъдем с живота и делата си радост за тях – достойни за величието им наследници и приемници на техните боголюбиви дела. По молитвите на Пресветата наша Владичица Богородица, на светия крал Стефан Милутин и на всички Свои дивни угодници, Господ Бог да милва и спасява всички нас!„, каза в словото си във вчерашния ден Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. 

На 30 октомври се навършват 700 години от успението на св. крал Стефан Милутин.

По този повод с благословението на патриарх Неофит Софийската митрополия, посолството на Република Сърбия у нас и храм „Св. Неделя“ бе организираха специална програма за честванията.

На 29 октомври бе извършено и литийно шествие с мощите на светеца. 

„За първи път бе извършено литийно шествие с тялото на светеца около храма, за да може той да благослови този град, неговите жители и гости, за да даде избавление на всички от всяко зло. Нека с отворени сърца и души отбележим 700 години от Успението на св. Крал Стефан Милутин и да запазим дивен спомен от този исторически момент! Нека с благолепие, с радост и с вдъхновение винаги да пристъпваме към неговите св. мощи и чрез неговите молитви Бог да ни подкрепя и благославя!

Св. Крал ни обединява и ни кара да знаем, това че не сме само съседни народи, но и братя в името Христово.

Нека това тържество бъде една спъпка за утвърждаване на мира и любовта между двата ни народа, за да просперираме заедно в името Господне!“ – каза в словото си викарият на Софийския митрополит и благодари на всички, дошли да вземат участие в духовния празник.

Свети крал Стефан Урош II Милутин e един от най-великите сръбски владетели, царувал от 1275 г. цели 45 години.

Той положил големи грижи за издигането на Сръбската Църква и надминал всички свои предшественици по пожертвователност към Църквата и строителство на храмове (построил повече от 40 църкви). Той е бил син на крал Стефан Урош I (1243-1276) и на френската принцеса Елена Анжуйска.

Първоначално светите му мощи били пазени в Банския манастир „Св. Стефан“ в Косово, а след Косовската битка през 1389 г. били отнесени в близкото село Тренча. Около 1460 г. митрополит Стефан ги отнесъл заради проблеми с турците в манастира в Горна Баня край София. По-късно светите му мощи са пренесени в София, в митрополитския храм „Св. Неделя“, наричан също „Свети Крал“, където до днес са предмет на благоговейна почит.

Св. мощи са оцелели на пожари и бедствия, на нападения от кърджалии и масовите потурчвания. Поп Пейо описва в житието на Георги Нови Софийски как докато турците се опитвали да го убедят да приеме исляма, той с упование споменава мощите на св. Стефан Милутин:

„Ако не вярваш, ела с мен да ти покажа крал Милутин, на име Стефан, който лежи в тоя град, как почива, като че е заспал в ковчега… и вярвай, че той е свет и ние сме свети, защото също така вярваме както и той. Та как можеш да ме учиш да напусна истинската вяра….“

Мощите оцелели дори и когато безбожните комунисти взривили катедралния храм на 10 април 1925 година. През 2006 г. Св. Синод на Българската Православна Църква реши да даде част от мощите на св. крал Милутин на Сръбската църква.

По информация на Софийска св. митрополия. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...