Начало / Uncategorized / Уникални стенописи, изрисувани от св. Пимен Зографски, откриха в Черепишкия манастир

Уникални стенописи, изрисувани от св. Пимен Зографски, откриха в Черепишкия манастир

Стенопис на 400 години, създаден от св. Пимен Зографски, е разкрит при реставрационни дейности в църквата на Черепишкия манастир „Успение Богородично“, съобщава БНР.

В светата обител се извършват ремонтни работи, провежда се и дарителска кампания в подкрепа на започналото възстановяване. С доброволен труд участват около 50 души, обясни пред националното радио игуменът архимандрит Йоаникий:

„Най-важното ни беше храма, че му оправихме покрива. Кандидатствахме сега за реставрация на стенописите, но като започнахме реставрацията, излязоха стенописи на 400 години, рисувани от ръката на Св. Пимен Зографски, бил игумен тогава тука – 1612 година“, каза архим. Йоаникий.

Той казва още, че си е поставил за цел да възстанови манастира, колкото и години да отнеме. „Може и 10 години да отнеме, но в крайна сметка ще го възстановим, да си го предадем на следващите“, казва той.

Черепишкият манастир е паметник на културата от национално значение. В него известно време е намирал приют св. Софроний Врачански. По-късно в него са се срещали революционните комитети на Врачанско и Белоградчишко. Именно в този манастир Иван Вазов пише „Една българка“.

Снимки: Ангел Карадаков 

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...