Начало / Uncategorized / Откриха пет стенописни пласта в Кюстендилски храм

Откриха пет стенописни пласта в Кюстендилски храм

Пет пласта стенописи, неизвестни до сега, бяха открити при началото на строително-ремонтните дейности на централния храм „Св. Успение Богородично“ в Кюстендил, съобщава БНР.

Това съобщи архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак вчера, при отслужването на водосвет за благословение, с който официално започнаха ремонтните дейности на храма.

Възрожденската църква „Успение Богородично“ е построена е през 1816 година като митрополитска църква, на мястото на средновековната църква „Свети Никола“. Храмът е архитектурно-художествен паметник на културата с категория „национално значение“. В него е погребан митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски.

Ремонтите се извършват със средства, отпуснати от МС. Строителните дейности предвиждат основно укрепване на храма. От дълги години църквата беше подпирана с метални пръти, които я поддържаха, за да не се срути. Старинната църква е построена като митрополитски храм по време на митрополит Костандин (първата четвърт на XIX век). Намирала се е в тогавашната махала Варош. Строена е „крадешком“ – само нощно време от българите от всички махали.

През Възраждането църквата се превръща в културно-просветен център и средище на борбите на кюстендилци за независима българска църква. Скоро след освещаването ѝ, в църковния двор е построено първото килийно училище в града.

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...