Начало / Uncategorized / Престави се в Господа ставрофорен иконом Цанко Тотев от Горни Лозен

Престави се в Господа ставрофорен иконом Цанко Тотев от Горни Лозен

Днес се е преставил в Господа дългогодишният свещеник и изповедник ставрофорен иконом Цанко Александров Тотев от с. Горни Лозен. Отец Цанко се престави пред Господа, Когото обичаше от цялото си сърце на 91 години, съобщиха от Софийска св. митрополия.

Упокоилият се духовник е роден на 2 април 1930 г., в с. Горни Лозен в семейството на православните християни Александър и Стоена. Завършва основно и прогимназиално образование в с. Горни Лозен, а средното образование придобива в гр. Пловдив. През 1985 г. е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“.

Отец Цанко сключва брак със Златка Цветкова Тотева, с която имат две деца: Снежана и Асен /който понастоящем е свещеник с името Арсений/. От 1954 до 1981 г., преди да встъпи в свещеническо служение той работи като градинар. Поради духовни заложби, силна вяра, любов по Бога и Църквата, той е ръкоположен за дякон на 2 май 1981 г. от Левкийския епископ Партений, в храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. София, а на 3 май 1981 г. от епископ Партений е ръкоположен за свещеник в манастира „Седемте престола“, край с. Осеновлаг. От Софийския митрополит и Български патриарх Максим на 29 юни 1997 г. получава офикия „протойерей“. На 10 февруари 2009 г. от Знеполския епископ Йоан е офикиран за „иконом“, а на 18 януари 2019 г., от Белоградчишки епископ Поликарп е награден с офикията „ставрофорен иконом“.

От деня на своето ръкоположение, отец Цанко служи като ефимерий в Драгалевския манастир „Успение Богородично“ и обгрижва храм „Св. Троица“ като втора енория при селото. От 1 октомври 1996 г. е назначен за празничен свещеник в енорията на с. Горни Лозен, при храм „Св. Николай“ и за кратко време през същато година изпълнява и свещеническите задължения в енорията на храм „Св. Георги“, с. Долни Лозен. По негова молба на 22 май 2020 г. е освободен от енорийски задължения. През 2020 г. той навърши 90-годишна възраст и 40 години свещеническо служение.

Опелото му ще бъде извършено на 27 октомври /сряда/, както следва:

08:30 ч. – Поклонение за всички желаещи да се простят с отец Цанков в храм „Св. Атанасий“, с. Горни Лозен;

09:00 ч. – Заупокойна архиерейска света Литургия в храм „Св. Атанасий“, с. Горни Лозен;

11:30 ч. – Опело на отец Цанко с Лития до стария храм на с. Горни Лозен, „Св. Николай Чудотворец“;

13:00 ч . – Заупокойна молитва с полагане в храм „Св. Николай Чудотворец“, с. Горни Лозен.

Бог да го прости и всели в селенията на праведните!

От Софийска митрополия публикуваха и интервю на Весела Игнатова с отец Цанко Тотев, което може да прочетете тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...