Начало / Uncategorized / Започват тържествата в чест на св. Димитър Солунски в Солун, Гърция

Започват тържествата в чест на св. Димитър Солунски в Солун, Гърция

С тържествена св. Литургия започнаха тържествата за празника на св. Димитър Солунски в Солун, Гърция, съобщава orthodoxianewsagency.gr.

След Божествената литургия бе извършено и тържествено литийно шествие с Чудотворната икона на Св. Богородица „Вратарница“ и със светите мощи на св. Димитър. В шествието се включиха и множество православни християни. 

Програмата на честваията включва отслужването на празнична вечерня и бдение в навечерието на празника, а на 26 октомври в храма „Св. Димитър Солунски“ ще се отслужи тържествена св. Литургия. Честванията са съчетани и с празненствата по повод освобождението на Солун (през 1912 г.). Богослуженията ще бъдат възглавени от Солунския митрополит Антим. 

Тържества за празника на св. Димитър ще има в цяла Гърция, тъй като светецът е особено почитан в южната ни съседка. Разбира се центърът на тържествата е Солун, където се пачят мощите на светеца. Празненствата започнаха още на 11 октомври и ще продължат до края на месеца – 31 октомври. 

По повод тържествата в Солун ще присъства и президента на Гърция Катерина Сакеларопулу. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Водата на река Янтра достигна до входа на църквата „Св. 40 Мъченици“

Поройни дъждове през изминалото денонощие изправиха на крак властите във Великотърновско. 4-метрова вълна отнесе път ...