Начало / Uncategorized / Бачковският манастир разширява музейната си експозиция в ново помещение

Бачковският манастир разширява музейната си експозиция в ново помещение

Бачковският манастир разширява музейната си експозиция, като за целта е ремонтирано ново помещение, в което ще бъдат подредени и показани невиждани до момента икони и други предмети, съобщава БТА.

Обновената част трябва да бъде открита до края на тази година, като идеята на игумена на Светата обител, Велички епископ Сионий, е това да стане на голям празник.

Новата част на манастирския музей е помещение, което беше неизползваема изба, в която се съхраняваха повече ненужни и не от голямо значение предмети и вещи, уточни епископ Сионий. По думите му дотук се стига, след като държавата отпуснала доста средства в края на миналата и началото на тази година за реставрация на много от иконите, съхранявани в манастира. И, за да може те да бъдат изложени на едно по-широко и по-достъпно място, се налага да направят това преоборудване на помещенията.

Иконите са древни светини, които така ще могат да посрещат и благославят всички идващи в Светата обител, подчерта епископ Сионий.

Те са както от древността, от възстановяването на древния храм през 1600 година, така и от наши дни. Ще бъде представен и един древен мраморен иконостас, който датира от 11-и век. Това, по думите на епископа, е иконостасът на старинния храм на манастира. Така ще може да се проследи традицията на изработката на иконите от древността до наши дни, каза още игуменът на манастира. Сред новите експонати е и кръст, подарен на манастира от император Алексий Комнин. Там е старинният трон от централния храм, който е датиран от древността, няколко много стари икони, две певници, изработени в Йерусалим и донесени в манастира при обновяването на храма.

Музеят е създаден през 30-те години на миналия век, като на настоящото му място е от 14 години, разказва Стамен Пепелишев, уредник на музея.

Той уточни, че нещата, които са показани в него са богослужебни предмети, които са били в употреба дълги годни. Хората посвещават най-доброто, което имат, на Бог и затова са направени с голямо старание, подчерта Пепелишев. Там са показани кръстове, изработени от изключително фина дърворезба, изкуство, което, по думите му, възниква в Атон през 16-17-и век, като в началото е като монашеско ръкоделие.

В музея има богослужебна утвар, както и потири, един от които е от 1599 година и е изработен в Асеновград.

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...