Начало / Uncategorized / Днес беше хиротонисан Браницкият епископ Пахомий

Днес беше хиротонисан Браницкият епископ Пахомий

С нов епископ се сдоби Българската православна църква – Българска Патриаршия на празника на св. Йоан Рилски Чудотворец – 19 октомври.

За трети път в историята на древната Рилска св. Обител бе извършена епископска хиротония. По решение на Св. Синод на БПЦ архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” бе възведен в епископски сан, с титлата „Браницки”.

По традиция на 18 октомври в най-големия български ставропигиален манастир бе отслужено всенощно бдение. Рано тази сутрин пък бяха отслужени „Часове“, а след това се пристъпи и към отслужването на Божествената св. Литургия. Преди началото на тайнството Евхаристия нареченият за епископ архим. Пахомий, воден от архим. Епифаний, протосингел на Неврокопска св. Митрополия и протодякон Иван Петков, застана пред архиереите на Българската църква и изповяда Символа на вярата, даде своите епископски обети за пазенето на каноните и Преданието на Църквата, както и спазването на правилата всички Вселенски и Поместни събори, както и това да пребивава в послушание към Българския патриарх и Св. Синод на БПЦ-БП и да спазва Устава на родната ни Църква.

Тайнството Евхаристия бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който бе в съслужение със синодалните архиереи: Западно- и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, Врачански Григорий, Видински Даниил, Доростолски Яков и Техни Преосвещенства Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Адрианополски Евлогий, игумен на Рилския манастир, Агатополски Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, архим. Епифаний, протосингел на Неврокопска св. митрополия, архим. Васиан Змеев, предстоятел на Храм-подворие на РПЦ-МП „Св. Николай Мирликийски“, ставр. ик. Нелуц Опря – представител на Румънския Патриарх и предстоятел на румънския храм „Св. Троица“, братството на манастира, монаси и свещеници от страната, както и дякони, водени от протодякон Иван Петков.

Молитвено участие в богослужбата взеха и учениците от Софийската духовна семинария, които с особена духовна трепет подкрепиха своя ректор в новото служение. Песнопенията бяха изпълнени от два хора „Св. Наум Охридски” с диригент д-р Андрей Касабов, както и гости църковни певци, с ръководител протопсалт Христос Халкиас, от Солун, Гърция, които всяка година за съборния празник на Рилския чудотворец св. Йоан благоукрасяват с песнопения всенощното бдение и св. Литургия.

По време на Божествената Литургия архим. Пахомий коленичи и митрополитите, и епископите възложиха върху него светото Евангелие и ръцете си, призоваха Светия Дух над него и измолиха Божията благодат да снизходи над новия епископ. Съборният храм на Рилската св. обител се изпълни с възгласа „Достоен” за новия епископ, а Варненският и Великопреславски митрополит Йоан последователно връчи на новия епископ одеждите и символите на архиерейското служение: сакос, омофор, енголпие и митра.

След ръкоположението Негово Преосвещенство Браницкият епископ Пахомий зае първенствуващо място сред събратята си архиереи и взе участие в първата си света Литургия като епископ.

По време на причастния канон Преосвещеният епископ Герасим прочете поздравлението на Светейшия патриарх Неофит към лекарите и медицинските работници, в което патриарх Неофит казва: „За всички вас – наши братя и сестри в Христа, за които лекарската професия е не само призвание, но и осъзнат избор и наистина жертвено служение, ще продължаваме да се молим и според силите и възможностите си да ви съдействаме в изпълнението на вашия свещен дълг, тъй като духовното и физическо здраве на обществото и на отделния човек са наша обща цел, обща свещена мисия, която можем да изпълняваме добре и с успех само при добронамерено съгласие, с обединени и благословени свише усилия”. 

В края на св. Литургия митрополит Йоан връчи на новия епископ жезъл и прочете приветственото слово на Светейшия Български патриарх Неофит, в което се казва: „Вярваме, че смирението и послушанието, които Ви отличаваха до днес, ще бъдат и занапред Ваши постоянни спътници във високоотговорното епископско служение; че и занапред Вие все така няма да щадите силите и талантите си, за да давате на светата ни Църква най-доброто от онова, което е у Вас – което Всещедрият Бог Ви е дарувал и което сте доусъвършенствали – със собствени усилия и духовен труд. Продължавайте да бъдете все така достоен за името и традициите на поверената Ви Софийска духовна семинария, за да може под Вашите всеотдайни грижи и с усилията на ръководения от Вас състав от преподаватели и възпитатели нейният възход все така да продължава и тя още повече да се утвърждава като авторитетно, уважавано и желано училище на Православната ни църква… Бъдете верен на обещанията, които дадохте при епископската си хиротония. Послушанието към Българския патриарх и Светия Синод не пренебрегвайте, а повикан от тях, всякога с радост и с добро сърце изпълнявайте онова, което те ви възложат”, казва в словото си патриарх Неофит.

В своето слово-отговор Браницкият епископ Пахомий изтъкна достойнството и отговорността на епископското служение, като припомни и своя път в послушничеството и монашесвото под духовното ръководство на блаженопочившия старец Назарий. Епископ Пахомий благодари и на своите родители, духовните си братя – монасите от Дивотинския манастир, духовни чеда и на всички помощници във възраждането на Дивотинската св. Обител, както и в духовния живот.

След светата богослужба духовниците и православните християни, дошли да съучастват в духовната радост на новия епископ, поздравиха епископ Пахомий за неговото ново служение и му пожелаха Бог да го подкрепя във всяко едно негово дело за благото на Църквата.

„Днес, чрез светите архиереи и пред христоименитото изпълнение, аз влязох в чина на епископите, давайки преди това обет за вярност към непорочната православна вяра и към свещеноначалието на родната ни Църква. Този обет налага върху мен отговорността на архипастир, приемник на Божествените апостоли и отци. Сам Господ сравнява служението на Своите ученици със служението на пастиря. Пастирът води своето стадо, държейки в ръце две неща – в едната свиралото, което стадото чува и следва, съгласно евангелските думи „кога изведе овците си, върви пред тях и овците вървят подире му, понеже познават гласа му“ (Йоан.10:4), а в другата ръка държи посох, с който пази своето стадо и го завръща от опасни места. Отново и отново осъзнавам, че приелият кръста на епископското служение ще дава отговор пред Пастиреначалника Христа за всяка една поверена му душа. Апостол Павел в своето послание до Тимотей ясно казва: „епископът трябва да бъде непорочен, целомъдрен, трезвен, скромен, почтен, страннолюбив и поучлив, не пияница, не побойник, не свадлив, не алчен за гнусна печалба, а кротък и миролюбив, и не сребролюбив“ (1Тим.3:2). Сега, стоейки пред вас и изповядвайки своята немощ, на първо място моля Бог да ми даде своята благодатна помощ да бъда истински християнин, чист монах и достоен епископ. След това прося и вашите усърдни молитви за мен“, каза в словото си епископ Пахомий.

В края на Божествената Литургия бе извършено и традиционното литийно шествие около съборния манастирски храм

Хиротонията на епископ Пахомий бе предавана и на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook.

Източник: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е празникът Възвръщане на честните мощи на преп. Йоан Рилски чудотворец

На 1 юли Църквата празнува едно от значимите събития в нашата духовна история – връщането ...