Начало / Uncategorized / Един храм бе спасен! Историята за обновената църква в с. Скребатно

Един храм бе спасен! Историята за обновената църква в с. Скребатно

Един храм бе спасен! Един от многото рушащи се храмове в нашата мила Родина бе спасен от разрушение. Слава Богу!

Всеки един от нас е виждал тези тъжни, смазващи духа гледки – храмове обраснали в бръшлян, падаща мазилка, прогизнали тавани, обезцветени и напукани икони, изящно изписани някога от нечия майсторска ръка. Защо ли се случва това, какво е станало, та в Божия дом, съзиждан с много любов, надежда и вяра цари „мерзостта на запустението“? Просто е –човеците ги няма! Те просто са отишли другаде: в големия град, в далечната чужбина в друга вяра.

Няма ги православните българи, носещи камъните от далече за църковния зид, няма ги жените с чистите бели лица да пометат и поспретнат Божия дом, ни мъжете да подменят гредите и да изправят зидовете.

Няма ги въобще или има някакви други българи, различни, не тези дето са строили… Или може би са останали твърде малко от тях и се чудят от къде да започнат при тази висяща разруха!

Село Скребатно е малко селце в западната част на Родопа планина, където отдавна е заглъхнало ехото на славните времена. От възрожденските идеали са останали само калдъръмените улички, тук там стари къщи и тя: църквата „Св. Параскева“ – св. Петка, както я знае българския род. Днес в селото живеят малко православни християни – няколко души, които колко могат да направят?! Но голяма сила е дръзновението – когато жадуваш Божиите пътища, Сам Той ти изпраща помощници.

През 2009 г. три жени от селото търсят помощ: в митрополията, в общината, сред приятели и познати. Техния зов достига до г-жа Здравка Чимева, председател на сдружение „Ние жените“ в Благоевград. Тя приема идеята за организиране на среща – събор в забравеното родно място на много хора. На поканата откликват местните власти, Неврокопския митрополит Натанаил, Областния управител Валери Смиленов.

На празника на светицата – 14 октомври 2009 г. в с. Скребатно пристигат два автобуса с хора от Благоевград и това, което виждат остава покъртителен спомен. Покривът е почти разрушен, от централния купол стърчат греди из зад образа на Христос Вседържител.

Иконите са в тежко състояние, мазилката пада, дървенията отдавна е проядена – с една дума: храмът се руши! Гледката на бедстващата църква контрастира с прекрасната есен – с жълтите круши в близките градинки, прошарените вече листа, топлите и сърдечни хора от „другата“ религия, които посрещат гостите.

Митрополит Натанаил сам бие чудните църковни камбани на изтънялото въже на които пише: „Камбаните са направени със силата и съгласието на село Скребатно“. Същите тези камбани огласили с мелодичния си звън цялата котловина през 1898 г , направени от майстор Алексов от с. Броди. Започва светата богослужба – в рушащия се храм, където единствения свещник събира едва няколко свещички, на хората, дошли от далеч…

От тук започва промяната – от молитвата, от съборното желание храмът да го има! На следващата година гостите: бедни и богати, обикновени и височайши, идват отново, и на по следващата, и после пак и пак, и пак – да до днес 14 октомври 2021 г. Към битката за спасение на този храм се включват активно митрополията, местната власт, областната управа, хора, произлизащи от селото, християни и мюсюлмани. И всяка година на празника се отслужва света Литургия, а традицията, за честване на св. Петка се възстановява.

Днес денят бе радостен! След 15 години храмът „Св. Параскева“ в неврокопското село Скребатно бе пълен.

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим заедно с храмовия свещеник отец Тодор и дякони от епархията отслужиха празничната служба в обновения храм. За празника тук пристигна лично министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, чийто корени са от Скребатно, областния управител на благоевградска област Николай Шушков и много други. Малкото селце топло посрещна чаканите цяла година приятели: от съседните населени места, от областния град. За пореден път жителите, заедно с местната администрация посрещнаха и жените, дошли тук преди 15 години с желание да дадат от себе си малко, но за голямо дело. И както казва народа ни: „сговорна дружина планина повдига“.

Спасеният храм на Скребатно ще пребъде и ще ни подсеща винаги, че промяна може да има тогава, когато нас – човеците ни има!

Автор: Мирела Кючукова 

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши реставрацията на иконостаса на българския храм в Будапеща

Реставрацията и консервацията на иконостаса в българския храм на БПЦО „Св. СВ. Кирил и Методий“ ...