Начало / Uncategorized / С тържествена Литургия бе отбелязан празникът на св. Петка в гр. Яш, Румъния

С тържествена Литургия бе отбелязан празникът на св. Петка в гр. Яш, Румъния

С особена тържественост и тази година бе отбелязан празникът на св. Петка Търновска в румънския град Яш. Мощите на светицата се съхраняват в града от 1641 г. 

Пред катедралния храм в града митрополити от Румънската православна църква съслужиха, а в богослужението молитвено участваха хиляди поклонници. Св. Петка се счита за покровителка, сред още светии, на Румъния. 

Поклонниците обаче са намалели значително, очтитат от румънския сайт antena3.ro. Ако до преди настъпването на пандемията повече от 200 000 души се стичаха за празника в град Яш, то тази година поклонниците са малко над 50 000. Всички поклонници трябва да носят предпазни маски и да стоят на разстояние един от друг. Богослужението започна в 9:30 часа и продължи почти до обяд. 

Припомняме, че през тази година се изпълниха 380 години от пренасянето на светите мощи на св. Петка Търновска в румънския град Яш. Мощите на светицата са пренесени в северния румънския град на 13 юни 1641 г. По този повод Румънският патриарх Даниил отправи свое послание, в което каза, че „св. Петка е най-известната от всички светии, чиито мощи се намират на територията на Румъния“. „Стотици енорийски църкви в Румъния и румънската диаспора са посветени на нея, за да ги защитава, а в Северна Гърция, България и Сърбия православните вярващи също я почитат с голямо благоговение“, каза в посланието си през юни т.г. още патриарх Даниил. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...