Начало / Uncategorized / Учени изследват добрите примери за опазване и популяризиране на християнските паметници

Учени изследват добрите примери за опазване и популяризиране на християнските паметници

Учени от Университета по библиотекознание и информационни технологии в София реализират нов проект, който изследва как се съхраняват, поддържат и популяризират християнските църкви и паметници в България, съобщава БТА.

Проучванията обхващат пилотно три общини – Варна, Смолян и Болярово. Целта на учените е да проучат добрите практики по опазването на християнското наследство, които да бъдат представени пред обществото и да станат модел на подражание.

И в трите общини има прекрасни примери за съхраняването на културното ни богатство, посочи ръководителят проф.Мария Николова.

Тя разказа, че в родопското село Павелско има множество параклиси, които се поддържат от фамилии.

В Чокманово един мъж, живял дълги години във Варна, но с местни корени – Анастас Иванов, пък разпродал всичко, което притежава и вложил полученото във възстановяване на параклиси около селото.

Голяма базилика в Плиска.

В град Смолян голям храм е вдигнат благодарение на едрия бизнес, а във Варна в изграждането на църквата „Св. Прокопий Варненски“ имат участие миряни, предприемачи, общината, държавата и БПЦ. В Болярово пък има сериозно трансгранично сътрудничество и се поддържат храмове както на българска територия, така и в съседния район в Турция, обясни Николова. Като силен пример тя даде възстановяването на две църкви в Одрин.

При теренните си проучвания виждаме изключително широка заинтересованост наследството не просто да се запази, а да бъде популяризирано и да носи елементи на гордост за местното население, обясни Николова.

Тя допълни, че проектът ще приключи през юни следващата година и изказа благодарност към ръководствата на трите общини за съдействието им.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...