Начало / Uncategorized / Учени изследват добрите примери за опазване и популяризиране на християнските паметници

Учени изследват добрите примери за опазване и популяризиране на християнските паметници

Учени от Университета по библиотекознание и информационни технологии в София реализират нов проект, който изследва как се съхраняват, поддържат и популяризират християнските църкви и паметници в България, съобщава БТА.

Проучванията обхващат пилотно три общини – Варна, Смолян и Болярово. Целта на учените е да проучат добрите практики по опазването на християнското наследство, които да бъдат представени пред обществото и да станат модел на подражание.

И в трите общини има прекрасни примери за съхраняването на културното ни богатство, посочи ръководителят проф.Мария Николова.

Тя разказа, че в родопското село Павелско има множество параклиси, които се поддържат от фамилии.

В Чокманово един мъж, живял дълги години във Варна, но с местни корени – Анастас Иванов, пък разпродал всичко, което притежава и вложил полученото във възстановяване на параклиси около селото.

Голяма базилика в Плиска.

В град Смолян голям храм е вдигнат благодарение на едрия бизнес, а във Варна в изграждането на църквата „Св. Прокопий Варненски“ имат участие миряни, предприемачи, общината, държавата и БПЦ. В Болярово пък има сериозно трансгранично сътрудничество и се поддържат храмове както на българска територия, така и в съседния район в Турция, обясни Николова. Като силен пример тя даде възстановяването на две църкви в Одрин.

При теренните си проучвания виждаме изключително широка заинтересованост наследството не просто да се запази, а да бъде популяризирано и да носи елементи на гордост за местното население, обясни Николова.

Тя допълни, че проектът ще приключи през юни следващата година и изказа благодарност към ръководствата на трите общини за съдействието им.

За Ангел Карадаков

Виж още

Сръбският патриарх Порфирий отправи послание срещу домашното насилие

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отправи видео изявление против домашното насилие и насилието срещу жените.  ...