Начало / Uncategorized / Започват празничните събития за празника на св. Петка в Яш, Румъния

Започват празничните събития за празника на св. Петка в Яш, Румъния

По особено трогателен начин вярващите в Румъния, а и от Православния свят, показват своята почит към св. Петка Търновска, чийто мощи се съхраняват в румънския град Яш. 

По информация на румънските медии вярващи от цялата страна се стичат към града, за да съучастват на празника на светицата, който се отбелязва на 14 октомври. Православните християни посещават Яш, за да измолят застъпничеството на св. Петка, както и да се поклонят на чудотворните й мощи.

„Св. Петка означава много за нашето семейство. Отгледахме децата си в духа на православната вяра и с любов към св. Петка и към светиите като цяло“, казва г-жа Дана от село Гидигени. 

„Хората обичат св. Петка, защото върши много чудеса. В нашето семейство почувствахме помощта на Св. Петка. Това е седма поредна година, в която идваме при светицата. Познавам хора, които са дошли в Яш, за да се поклонят на нейните св. мощи“, казва Луиза Урси също от Гидигени. 

В митрополитската катедрала в Яш са положени всички необходими санитарни мерки за защита от заразяване. Празничните богослужения ще започнат тази вечер, като ще бъдат излъчвани и на живо в социалните мрежи и по румънската православна телевизия Тринитас. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...