Начало / Uncategorized / Св. Уилфрид, епископ на Йорк

Св. Уилфрид, епископ на Йорк

На 12 октомври Православната църква чества паметта на редица светии, сред които св. Мартин Милостиви (за когото може да прочетете тук) и св. Уилфрид, епископ на Йорк, Англия. 

Св. Уилфрид се родил в Нортумбрия през 634 г. Той е един от най-големите английски светии, монах и епископ, изключителен в своя живот и ревностен служител, помогнал много за обединението на църквата в Англия. В своя живот той следвал служението на св. Августин Кентърбърийски и другите свети отци. 

През 648 г., когато е едва на 14, св. Уилфрид постъпва в манастира Линдисфарн, намиращ се край бреговете на Нортумбрия. По-късно заминава за Кентърбъри, а през 652 г. за Рим. Според житието му, той прекарал и три години в Лион, а след това се завръща обратно в Нортумбрия през 657/658 г. Ръкоположен е за йеромонах през 664 г. от галския епископ Агилберт. През същата година светецът участва на Събора в Уитби, който събира привържениците както на келтските, така и на римските обичаи. В събора св. Колман от Линдисфарн подкрепя „келтската партия“, докато св. Уилфрид от Йорк и Хекшам подкрепя „римската партия“ с нейните пасхалии. След спор между двамата, римската партия в крайна сметка печели. След хиротонията на св. Уилфрид за епископ на Еборакум (Йорк), църквите на Южен Питланд, по онова време окупирани от Нортубрийци, били под негова юрисдикция няколко години. По това време те използвали римската пасхалия, за да честват Възкресение Христово. 

За кратко светецът е лишен от своята епархия и става игумен на манастира Рипон, който по-рано сам основава. По светедията на св. Беда Достопочтени св. Уилфрид бил застъпник на антифонното пеене по време на богослужения. В манастирите, които основава светецът въвежда типика на св. Бенедикт Нурсийски. Според някои историци св. Уилфрид е първият, който въвежда правилата на св. Бенедикт в Англия. Той е и един от първите англосаксонски епископи, които записват даровете на земя и имоти за Църквата. 

Няколко пъти светецът претърпява материални щети, задари спорове с местните управници по различни въпроси, някои от които и верови. Заради тези спорове той бива свалян няколко пъти от епархията си, но впоследствие е връщан отново. Той извършва няколко мисии в Съсекс, където помага на много хора да открият вярата и да приемат християнството. 

Светецът се преставя пред Бога на 24 април 709 година. Тялото му е положено в манастира Рипон. 

Автор: Ангел Карадаков

Източници: The book of saints, стр. 260; The Oxford Dictionary of Saints, стр. 435, britannica.com, pravoslavie.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...