Начало / Uncategorized / В румънския град Сучава се извършва шествие с мощите на св. Йоан Нови

В румънския град Сучава се извършва шествие с мощите на св. Йоан Нови

Иконата и светите мощи на св. великомъченик Йоан Нови бяха пренесени с литийно шествие в неделя по улиците на румънския град Сучава, съобщава basilica.ro.

Шествието и богослужебните последования са организирани по молба на вярващите, та светецът да „даде мир и утеха по време на тежкото изпитание“, което светът изпитва. Шествието бе водено от викарния епископ на архиепископията на Сучава и Ръдъуц и духовници, а в него се включи и кметът на града Йон Лунгу. 

Шествието започна в храм „Св. Георги Победоносец“ в града, където се съхраняват светите мощи на св. Йоан Нови. Там бяха отправени и молитви за спиране на заразата, както и за изцелението на болните, укрепването на медицинския персонал, както и за всички, които служат на своите ближни в това изпитание. 

Светите мощи преминаха през над 10 храма и един манастир, както и през няколко болнични заведения и домове за грижа за възрастни хора. През ноември миналата година мощите на св. Йоан отново бяха изнесени на литийно шествие в града. 

Тропар на свети Иоан Нови:

Добре насочил земното си житие, страдалче, с милостиня, чести молитви и сълзи, си се устремил мъжествено към страдания и си изобличил Персийското нечестие; затова си бил утвърждение на Църквата и похвала на християните, вечнопаметни Иоане.

Кондак:

Пътувал си по морето за търговия, но Бог те призова като Матей от митницата; оставил търговията, си Го последвал и с мъченическата си кръв изкупил временното, си приел подобен венец.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...