Начало / Uncategorized / Новоизграждащият се православен храм в Сливен „Св. Петка“ ще бъде готов до пролетта

Новоизграждащият се православен храм в Сливен „Св. Петка“ ще бъде готов до пролетта

Новоизграждащият се православен храм в Сливен „Св. Петка“ на хълма на парк „Юнак“ ще бъде готов до пролетта като се очаква грубият строеж да приключи до края на тази година, съобщава БНР.

Това каза за радиото отец Йоан, който преди два месеца е назначен за отговорник по строежа на църквата с решение на Епархийския съвет и благословението на Сливенския митрополит Йоаникий. В трите най-големи квартала в града – „Дружба“, „Сини камъни“ и „Българка“ няма православна църква или параклис.

Първата копка на църквата е направена през 2008 година и през годините с помощта на Сливенска митрополия, държавата и дарители тя се изгражда постепенно. Към момента строежът е спрян, но се очаква на място да дойде строителна бригада, каза отецът.  

„Аз вярвам и имаме тази готовност, че до декември месец сградата ще бъде напълно готова“, казва отец Йоан.  

Епархийският съвет е отпуснал пари за оборудването на сградата. Иконостасът вече е поръчан. „Той ще бъде изработен в Украйна. Камбаните също ще бъдат поръчани от там. Тя няма да бъде само една“, каза още той.  

Ако сградата бъде завършена до месец декември, в нея ще започне монтажът на вътрешното обзавеждане, каза още отец Йоан. Той разкри, че дарител е поискал да направи православен параклис в квартал „Дружба“.  

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...