Начало / Uncategorized / Св. преподобномъченица Осгит от Есекс

Св. преподобномъченица Осгит от Есекс

На 7 октомври Православната църква чества паметта на св. Осгит (Osgyth или Osyth) от Есекс. 

Според достигналите до нас оскъдни сведения за живота на светицата, тя е родена в Бъкингамшир. Баща й се казва Фритбад, а майка й Уилбурга. Те заедно обновяват манастира Чертси през 675 г. Още от малка светицата желаела да се посвети на монашеското служение, но нейното високо положение не й позволило. Тя била принудена да сключи брак с краля на Екеск Сигър. Св. Осгит успява да убеди двама местни епископи да я пострижат в монашество, след това съпругът й се съгласява да й даде земя, където тя създава свой собствен манастир. Местността е около Колчестър. 

Около 700 г. светицата загива мъченически при едно нападение над манастира й, когато е обезглавена, защото отказала да извърши идолопоклонство. 

Езичниците датчани (или викинги) нападат Англия по крайбрежието на Есекс. Техният лидер опитва със заплахи и молби да принуди св. Осгит да се откаже от своята вяра. След като тя отказва, главатарят я обезглавява. Според едно предание на мястото, където паднала главата на светицата се появил извор с вода, който много години след това събирал хора, които получавали изцеление след отпиването от водата. 

Тялото на светата преподобномъченица било погребано в манастира Ейлбръни. Впоследствие светицата сама се явила някои от местните монаси и пожелала мощите й да бъдат пренесени в нейния собствен манастир. 

В нейна чест е съставен и тропар (на английски език), който гласи: „Пренебрегвайки човешката любов, ти се облече в сияйната дреха на девството и отдаде себе си на Христа, безстрашно Го изповяда и получи венеца на мъченичеството. О, преподобна мойко Осгит, моли се на Христа, нашия Бог, да спаси нашите души“. 

Автор: Ангел Карадаков 

Източници: The Oxford Dictionary of Saints, стр. 326, britannia.comorthochristian.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...