Начало / Uncategorized / Навършват се 95 години от освещаването на катедралния храм „Св. Димитър“ във Видин

Навършват се 95 години от освещаването на катедралния храм „Св. Димитър“ във Видин

Днес Видинска митрополия отбелязва 95 години от тържественото освещаване на катедралния храм „Св. вмчк. Димитрий“ във Видин, съобщава БТА.

Вторият по големина и великолепие в България след патриаршеския храм-паметник „Св. Александър Невски“ в София, видинската катедрала е паметник на културата от национално значение.

Осветена е тържествено на 3 октомври 1926 г. , тържествата продължават и на 4 октомври.

За християните от Видинската епархия дните 3 и 4 октомври 1926 г. ще останат паметни, каза за БТА историкът Фионера Филипова, дългогодишен директор на Регионалния исторически музей Видин. Храмът е посветен на Св. Димитрий, който от векове е бил и си остава покровител на Видин и епархията.

Строежът на храма е продължил от 1889 до 1926 г., когато е бил напълно завършен и изографисан, с помощи на населението и родолюбиви щедри дарители – занаятчии и местния еснаф, разказва историкът. Планът е изработен от първомайстор Генчо Кънев от Трявна и е преработен частично от архитект Бахнани. Филип Ив. Филипов, художник – резбар от София, изработва дърворезбите на архиерейски трон и амвон от липово дърво в изящни рисунки. Художникът иконописец Господин Желязков печели конкурса за изработка на иконната и стенната живопис в храма, допълва Филипова.

Храмът и вътрешните пространства са внушителни.

Височината на централния купол е 33 метра. Постигнат е богат и пищен образ. Сред най-ценните икони в храма и до днес е чудотворната икона на Св. Богородица, облечена в сребърна ризница, дарена на епархията през 1833 г. Сред уникалните неща в храма е църковният часовник, който 121 години точно отмерва времето. В катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин има и уникална стенопис, библейска сцена на която е изобразен Свети Йоан Рилски, а в образите на войниците, носещи му дарове, са изрисувани исторически личности – Васил Левски, Георги Сава Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Георги Бенковски и Тодор Александров.

Катедралният храм в своето съществуване е бил любима катедра, в която са служили Първият български екзарх и видински митрополит Антим I.

След него на катедрата сяда митрополит Кирил, който продължава делото по изграждане на храма. Да постави венеца на неговото завършване и освещаване се пада на митрополит Неофит. Следващи видински митрополити са Филарет и Дометиан.

Днес на престола на видинска епархия е митрополит Даниил, който отбелязва и 95-тата годишнина от освещаването на храма, запазил във времето своя блясък и великолепие, запазил духа на вярата.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...