Начало / Uncategorized / Силно земетресение в Крит причини сериозни щети на няколко църкви

Силно земетресение в Крит причини сериозни щети на няколко църкви

Силно земетресение разлюла остров Крит тази сутрин, съобщават гръцките агенции. Земетресението е било с магнитут от 5,8 по скалата на Рихтер и е било регистрирано в 9:17 тази сутрин. 

Данните за магнитуда показват, че трусът е регистриран около 09:17 ч. тази сутрин и е бил с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер с дълбочина 10 км. Евросредиземноморският сеизмологичен център обаче изчислява магнитуда на земетресението на 6. Според този център огнището е било на дълбочина 2 километра.

По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, пък, земетресението е било с магнитуд 5.9 по Рихтер. 

Според гръцката теревизия Скай трусът, който е продължил поне 15 секунди, е усетен на целия остров Крит, както и на остров Санторини. Много от жителите са излезли по улиците.

Телевизия Скай съобщава за двама затрупани под развалините срутил се храм (единият от тях е загинал).

В село Аркалохори по непотвърдени съобщения са се срутили два храма. Другият затрупан е в село Пацидерос. В минутите след първото земетресение са последвали поне два вторични труса съответно с магнитуд от 3,7 и 4,5. Според сеизмолозите вторичната сеизмична активност се очаква да продължи.

Снимка: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...