Начало / Uncategorized / Днес се състоя епископската хиротония на Константийски епископ Михаил

Днес се състоя епископската хиротония на Константийски епископ Михаил

На 26 септември, I Неделя след Неделя подир Въздвижение, за първи път в историята на Ловчанска епархия, в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Ловеч, бе извършена епископска хиротония, съобщава официалният сайт на Св. Синод.

Архимандрит Михаил (Диловски), игумен на Чекотинската св. обител бе възведен, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП, в епископски сан, с титлата „Константийски”.

В края на утринното богослужение нареченият за епископ архим. Михаил, воден от архим. Епифаний и протодякон Иван Петков, застана пред досточтимите архиереи и след като изповяда Символа на вярата, тържествено даде епископските обещания да пази каноните на светите апостоли, на Седемте вселенски събора и на поместните събори, да пребивава в послушание към светата Православна църква, Българския патриарх и Светия Синод на БПЦ и да спазва Устава на БПЦ-БП.

Св. Божествена литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, който бе в съслужение със синодалните архиереи: Неврокопски Серафим, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил, Доростолски Яков и Техни Преосвещенства Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Знеполски Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, Агатополски Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Епифаний, протосингел на Неврокопска св. митрополия, архим. Васиан Змеев, предстоятел на Храм-подворие на РПЦ-МП „Св. Николай Мирликийски“, ставр. ик. Нелуц Опря – представител на Румънския Патриарх и предстоятел на румънския храм „Св. Троица“, монаси и свещеници от страната, както и дякони, водени от протодякон Иван Петков.

След като три пъти обиколи светия Престол и се поклони в четирите му краища, архим. Михаил коленичи и архиереите възложиха върху него светото Евангелие и ръцете си, призоваха Светия Дух над него и измолиха Божията благодат да снизходи над новия епископ. Катедралният храм „Св. св. Кирил и Методий” се изпълни с възгласа „Достоен” за новия епископ на родната ни Православна църква, а Ловчанският митрополит Гавриил последователно връчи на новия епископ одеждите и символите на архиерейското служение: сакос, омофор, енголпие и митра.

В края на богослужението Мелнишкият епископ Герасим прочете поздравително слово от името на Светейшия Български патриарх Неофит, в което той насърчава новия епископ Михаил:

„Преосвещени владико, помнете какви обещания дадохте пред Великия архиерей Господ Иисус Христос и се стремете да ги оделотворите в служението си. Винаги бъдете послушен на Светейшия Български патриарх и на Светия Синод на Родната ни Българска православна църква, така, както обещахте при епископската си клетва”.  

Митрополит Гавриил също се обърна със напътствено слово към епископ Михаил, като му припомни неговия път до манастира, послушничеството и старанието в служението му като игумен на Чекотинската св. Обител. „През всичките тези години Вие никога не сте изявявали каквото и да било желание за епископство. И Ние сме уверени, че понеже Вие не се домогвахте до тази, по думите св. Григорий Богослов, „завидна, но опасна висота“, а я приехте като послушание, Господ ще Ви помогне да носите този тежък кръст за слава Божия, за Ваше спасение и спасение на поверените Ви човешки души”, каза в словото си митрополит Гавриил.

В отговор на това Константийският епископ Михаил изрази своята искрена благодарност към Ловчанския митрополит Гавриил, като негов духовен наставник, както и към Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП за решението им да бъде възведен в епископ сан.

„В днешния ден на моята огнена Петдесетница, когато на плещите ми е епископското служение чувам отговора на трикратния въпрос на Христос към св. ап. Петър: „Господи, Ти всичко знаеш; Ти знаеш, че те обичам“(Йоан 21:17). Амин!”,завърши словото си Константийският епископ Михаил.

След светата богослужба духовниците и православните християни от Ловчанска епархия поздравиха новия епископ за неговото ново служение и му пожелаха крепки сили, здраве и Божия благодат. Хиротонията на епископ Михаил бе предавана и на живо в официалната страница на Св. Синод в Facebook.

За Ангел Карадаков

Виж още

Бог и смъртта – беседа на отец Тома Хопко

Може ли да убиеш зародиш, вече оформен в майчината утроба, защото решаваш, че той не ...