Начало / Uncategorized / Св. Адомнан, игумен на манастира Йона, Великобритания

Св. Адомнан, игумен на манастира Йона, Великобритания

На 23 септември Православната църква чества паметта на св. Адомнан, игумен на известния манастир и мисионерски център Йоан във Великобритания. 

Св. Адомнан, който в някои литературни източници може да бъде срещнат с името Адонан или дори Еунан е роден около 625 г. в Ирландия. Починал е през 704 г. Той бил игумен и книжовник, пише и житието на св. Колумба. 

Според достигналите до нас сведения за живота на светеца, той се учил в един от манастирите, основан от св. Колубма от Йона, като някои изследователи предполагат дори, че между двамата има родствена връзка. Младият Адомнан станал скоро известен със своето знание, блестящо познаване на Свещеното Писание и богословието на Църквата, изявил впоследствие и изящни преподавателски способности и праведност в своя личен аскетичен живот. Историците дори смятат, че закратко време той е бил дори игумен на един от манастирите в Ирландия. 

През 679 година св. Адомнан е избран за игумен на манастира Йона, като такъв той е девети игумен по ред, след основателя на обителта св. Колумба. По време на свое посещение в Нортумбрия св. Адомнан приема римските правила за определянето на пасхалията и датата на Великден, приети впоследствие в Англия от Събора в Уитби през 663/664 (за който може да прочетете повече тук.). Той не успява да наложи новата пасхалия в своя манастир и впоследствие пътува за Ирландия, където се опитва да насърчи местното духовенство в спазването на римския обичай. 

Св. Адомнан пише книга за живота, пророчествата и чудесата на св. Колумба, която се явява една от най-важните агиографични трудове, написани някога в този регион на света. Той пише и книгата „За светите места“, в която разказва за поклонение до светите земи, направено около 680 г., направено от франкския епископ Аркулф, който заради буреносно море бил приютен от Адомнан. Съчинението на светеца съдържа красиви стихотворения на галски език, като много учени приписват за автор именно св. Адомнан. 

Св. Адомнан обаче не доживява времето, в което манастирът му приема римския обичай за изчисляването на Великден, което сес лучило през 716 г. След кончината на св. Адомнан почитанието към него се разпространило в цяла Шотландия и Ирландия. Местните християни го почитали като техен покровител и ходатай

Автор: Ангел Карадаков

Източници: The Oxford Dictionary of Saints, стр. 3-4, pravoslavie.rubritannica.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...